Rybářský rozcestník

Mořský vlk grilovaný

Mořský vlk je obchodní název mořčáka evropského. Jde o druh mořského dravého okouna. Lupínky masa se dobře odlupují od kostí, má málo svalových kůstek, maso chuťově podobné našemu okounu nebo candátu. Z grilu chutná skvěle.

2 náročnost
40 minut
mořský
  • 2 ks mořského vlka (zhruba po 400 g)
  • 2 ks stroužky česneku
  • lístky šalvěje
  • olivový olej
  • petrželka
  • citron
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěné, vykuchané ryby zbavené šupin, osušíme, na kůži uděláme nožem několik zářezů.
    2. Olivový olej rozmícháme s utřeným česnekem, nasekanou petrželkou a šalvějí. Ryby potřeme směsí na povrchu i v dutině břišní.
    3. Grilujeme za občasného otáčení 20-25 minut.
    4. Na talíři ryby poklademe kolečky citronu, podáváme nejlépe s grilovanou zeleninou.

    Doporučení

    Bylinkovo-česnekovou marinádu můžeme na ryby aplikovat den předem, ryby bude ještě chutnější!

    Poznámka

    Foto i text: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Termíny vytírání ryb

    Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

    Drop Shot – základy

    Celkově při vedení nástrahy vodou je právě u techniky vláčení zkušenost a um rybáře tou alfou a omegou úspěchu. Ale to vlastně platí pro všechny rybolovné techniky. Některé ovšem vyžadují více znalostí rybáře, než jiné. Bohužel chytat jemnou, případně střední přívlačí s montáží ukončenou olovem a umělou nástrahou upevněnou 40 až 50 cm ode dna vyžaduje ruce i hlavu již protřelého rybáře. Proto doporučuji nejprve pár kilometrů a hodin strávit klasickou vláčkou a až po té, se začít zabývat technikou Drop Shot, která je vhodná spíše pro zkušenější vláčkaře.

    Základy lovu ryb pod ledem, tedy tzv. na dírkách

    I přes stálé legislativní komplikace se v Česku najdou revíry, kde si lze legálně zachytat ve vyvrtaných dírách v ledu. Je to rybolovná technika, kterou každým rokem podlehne stále více rybářů, kteří se nechtějí smířit s tím, že jim mráz a ledová krusta brání využívat jiné, běžné techniky lovu ryb. Prostě někdo to doma u televize a krbu nevydrží ani v zimě! 🙂