Rybářský rozcestník

Mořský jazyk po labužnicku

Smažené a pečené plátky ryby zalité smetanovou omáčkou.

3 náročnost
45 minut
  • 2 ks mořských jazyků
  • 1 ks vejce
  • 2 dl bílého vína
  • 30 g másla
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • sůl
  • tuk na smažení
  • Na omáčku:
  • 150 g sterilovaného chřestu
  • 120 g žampiónů
  • 30 g hladké mouky
  • 30 g másla
  • 1/4 l mléka
  • mletý pepř
  • sůl
  • šťáva z půlky citrónu
  • Příprava

    1. Ryby očistíme, z každého nakrájíme 4 plátky, osolíme je
    2. Polovinu porce ryby dáme do vymaštěného hrnce, zalijeme vínem a při teplotě kolem 180 °C, upečeme dozlatova
    3. Další 4 plátky jazyka osolíme, obalíme v hladké mouce, v rozšlehaném vejci, strouhance a usmažíme je
    4. Pečené plátky ryby urovnáme do středu mísy, přelijeme omáčkou, obložíme smaženými plátky a podáváme.

    Příprava omáčky:
    1. Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, rozšleháme a povaříme
    2. Přidáme víno z pečených rybích plátků
    3. Žampióny nakrájíme na plátky, podusíme na másle, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a společně s nakrájeným chřestem vmícháme do omáčky
    4. Omáčku přivedeme k varu a ihned použijeme.

    Doporučení

    Příloha: Bramborová kaše.

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!