Rybářský rozcestník

Marinovaný losos (Gravlax)

Marinovaný losos (Gravlax) je skandinávská specialita. Existuje mnoho obměn tohoto receptu. Tady je jedna z variant na slavný skandinávský recept na úpravu lososa marinováním.

1 náročnost
30 minut
+ doba marinování (několik dnů!)  
marinovaný
  • 600 g čerstvého lososa
  • 60 g hrubozrnné mořské soli
  • 60 g třtinového cukru
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • 2 lžíce ginu
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 lžička nadrceného barevného pepře
  • Příprava

    1. Mořskou sůl promícháme s cukrem, citronovou kůrou, nadrceným pepřem.
    2. Filet z lososa pokapeme ginem a hustě potřeme z obou stran namíchanou směsí. Zabalíme do folie, položíme na prkénko, zatížíme, druhým prkénkem vložíme do lednice a 2 dny necháme v lednici marinovat. Balíček 1-2 denně otočíme.
    3. Po 2 dnech setřeme utěrkou kořenící směs, stáhneme kůži.
    4. Lososa nakrájíme na tenké plátky, posypeme koprem.

    Doporučení

    Podáváme s klínky citronu, můžeme pokapat hořčičnou omáčkou, nebo majonézou. Zakusujeme plátky opečené veky.

    Poznámka

    Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!