1 náročnost
30 minut
+ doba marinování (několik dnů!)
600 g čerstvého lososa
60 g hrubozrnné mořské soli
60 g třtinového cukru
2 lžíce nasekaného kopru
2 lžíce ginu
1 lžíce citronové kůry
1 lžička nadrceného barevného pepře
Příprava
- Mořskou sůl promícháme s cukrem, citronovou kůrou, nadrceným pepřem.
- Filet z lososa pokapeme ginem a hustě potřeme z obou stran namíchanou směsí. Zabalíme do folie, položíme na prkénko, zatížíme, druhým prkénkem vložíme do lednice a 2 dny necháme v lednici marinovat. Balíček 1-2 denně otočíme.
- Po 2 dnech setřeme utěrkou kořenící směs, stáhneme kůži.
- Lososa nakrájíme na tenké plátky, posypeme koprem.
Doporučení
Podáváme s klínky citronu, můžeme pokapat hořčičnou omáčkou, nebo majonézou. Zakusujeme plátky opečené veky.
Poznámka
Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek