Jedna z možností úprav makrel. Takto připravenou makrelu servírujeme například jako předkrm, dobře vychlazenou, nakrájenou na plátky.
1. Filety z makrely naložíme do slabé octové vody (6 lžic vinného octa na 1,5 l vody)
2. V hmoždíři rozdrtíte zrnka pepře, semena koriandru, bobule jalovce a několik zrnek nového koření
3. Osušené filety posypete kořením a přidáte ještě nahrubo nasekaný kopr, který jemně přitlačíme
4. Nakonec posypete filety směsí soli a cukru v poměru 1:1
5. Takto připravené kousky ryb položíme vnitřními stranami k sobě a pevně je zabalíme do fólie, aby tekutina, která se později uvolní, nemohla vytékat mimo ryby
6. Makrely zatížíme prkýnkem a závažím, uložíme na chladné místo, nejlépe do chladničky, doba naložení je 24 hodin, po 12 hodinách rybu otočíme
7. Po vyjmutí z chladničky a setření větší části koření filety nakrájíme proti kůži na tenké plátky.