2 náročnost
45 minut
+ doba marinování 24 hodin
750 g makrel
50 g nakrájených zelených fazolek
4 ks kuličky celého pepře
4 ks kuličky nového koření
2 ks hřebíčky
2 ks stroužky česneku
1 ks červená paprika
1 ks červená cibule
1 ks mrkev
1 ks bobkový list
1 ks kousek celé skořice
1/2 ks citrónu
1/4 ks celeru
2 dl bílého vína
1 lžička cukru
olej
sůl
Příprava
- Z makrel odstraníme hlavy, ocasy podélně rozřízneme. Odstraníme páteř, kosti, nakrájíme na 2 cm proužky.
- Kousky makrely opečeme zprudka na oleji z obou stran, opečené kousky odložíme stranou.
- Do oleje po opékání přidáme nakrájenou zeleninu, a všechno koření, podlijeme vínem, dusíme do měkka. Ochutíme solí, cukrem, směs necháme vychladnout.
- Kousky makrely naskládáme do porcelánové nebo skleněné nádoby, zalijeme směsí, kousky ryb musí být ponořené, marinujeme v lednici 24 hodin.
Doporučení
Podle tohoto receptu marinované makrely podáváme nejlépe s arabským chlebem.
Poznámka
Text i foto: Dalibor Marounek