Rybářský rozcestník

Losos zapečený s bylinkovou omáčkou, servírovaný s petrželovými bramborami

V pekáčku zapečené filety z losos přelité bylinkovou omáčkou, servírované s vařenými brambory ochucenými máslem a petrželkou.

2 náročnost
35 minut
Losos zapečený s bylinkovou omáčkou, servírovaný s petrželovými bramborami
  • Rozpis na 4 porce:
  • 700-800 g filetu lososa bez kůže
  • Na bylinkovou omáčku:
  • 1/2 ks cibule
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml Meggle smetany na vaření (15% tuku)
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 1/4 svazku kopru
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • trochu citronové šťávy
  • pepř
  • sůl
  • Na brambory:
  • 800 g brambor
  • 2 lžíce alpského másla Meggle
  • asi polovina svazku petržele
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Cibuli nadrobno nakrájejte a za občasného míchání restujte na oleji přibližně 2-3 minuty
    2. Přidejte rajčatový protlak, kurkumu a dále restujte asi 2 minuty za stálého míchání
    3. Poté přilijte vývar a víno, směs přiveďte k varu a vařte asi 4 minuty
    4. Zalijte smetanou Meggle a opět přiveďte k varu, poté nechte omáčku 4-5 minut mírně podusit
    5. Petržel omyjte, osušte a nasekejte, zhruba polovinu nasypejte do směsi, zbytek si schovejte na brambory
    6. Kopr rovněž omyjte, osušte a otrhejte ze stonku, jednu snítku si nechte na konečnou ozdobu talíře, zbytek na jemno nasekejte a vmíchejte do bylinkové omáčky, omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou
    7. Oloupané brambory vařte 20-25 minut ve vroucí osolené vodě
    8. Lososa omyjte, osušte a naporcujte na 4 přibližně stejné kousky, filety naskládejte vedle sebe do žáruvzdorné zapékací misky a přelijte omáčkou, pečte v předehřáté troubě (elektrická trouba 200 °C / horkovzdušná 175 °C) asi 15 minut
    9. V malém rendlíku rozpusťte máslo a odstavte ho na prkénko, uvařené brambory sceďte a promíchejte je s máslem a zbylou petrželkou, dochuťte solí, na talíři ozdobte koprem, který jste si dali stranou.

    Doporučení

    Na 1 porci přibližně 2310 kJ, 550 kcal. E 38 g, F 36 g, 15 g KH

    Poznámka

    Zdroj: Meggle.cz

    Nejčtenější články

    Lov úhořů – jak na ně

    Někdo nechytne úhoře za celý život, jiný ho dostane na háček při chytání kaprů. Ovšem cílený lov úhořů není zase tak složitý, jen se stačí řídit pár radami a tipy našich pradědů a vyrazit k vodě tehdy, když ostatní od vody utíkají. 🙂

    Chytáme na boilies – úplné začátky – návazce a montáže

    Chytání na různě velké a barevné kuličky již není ani u nás v Česku žádnou novinkou. Touto asi nejúspěšnější metodou pro lov kaprovitých ryb, cíleně pak hlavně velkých kaprů, propadlo mnoho českých rybářů. A není divu! Nejen, že se často na nastražené boilie nechá přemluvit velký kapr, ale například i amur a další karprovité ryby. Nabídnutým boilie pak někdy nepohrdne ani sumec. V tomto článku pro rybářské elévy, nebo pro ty, co to chtějí teprve s boilies kuličkami poprvé zkusit, si povíme a ukážeme, jak navázat montáže a nabídnout boilies rybám.

    Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

    Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná předemvším v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!