Rybářský rozcestník

Losos zapečený s bylinkovou omáčkou, servírovaný s petrželovými bramborami

V pekáčku zapečené filety z losos přelité bylinkovou omáčkou, servírované s vařenými brambory ochucenými máslem a petrželkou.

2 náročnost
35 minut
Losos zapečený s bylinkovou omáčkou, servírovaný s petrželovými bramborami
  • Rozpis na 4 porce:
  • 700-800 g filetu lososa bez kůže
  • Na bylinkovou omáčku:
  • 1/2 ks cibule
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml Meggle smetany na vaření (15% tuku)
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 1/4 svazku kopru
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • trochu citronové šťávy
  • pepř
  • sůl
  • Na brambory:
  • 800 g brambor
  • 2 lžíce alpského másla Meggle
  • asi polovina svazku petržele
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Cibuli nadrobno nakrájejte a za občasného míchání restujte na oleji přibližně 2-3 minuty
    2. Přidejte rajčatový protlak, kurkumu a dále restujte asi 2 minuty za stálého míchání
    3. Poté přilijte vývar a víno, směs přiveďte k varu a vařte asi 4 minuty
    4. Zalijte smetanou Meggle a opět přiveďte k varu, poté nechte omáčku 4-5 minut mírně podusit
    5. Petržel omyjte, osušte a nasekejte, zhruba polovinu nasypejte do směsi, zbytek si schovejte na brambory
    6. Kopr rovněž omyjte, osušte a otrhejte ze stonku, jednu snítku si nechte na konečnou ozdobu talíře, zbytek na jemno nasekejte a vmíchejte do bylinkové omáčky, omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou
    7. Oloupané brambory vařte 20-25 minut ve vroucí osolené vodě
    8. Lososa omyjte, osušte a naporcujte na 4 přibližně stejné kousky, filety naskládejte vedle sebe do žáruvzdorné zapékací misky a přelijte omáčkou, pečte v předehřáté troubě (elektrická trouba 200 °C / horkovzdušná 175 °C) asi 15 minut
    9. V malém rendlíku rozpusťte máslo a odstavte ho na prkénko, uvařené brambory sceďte a promíchejte je s máslem a zbylou petrželkou, dochuťte solí, na talíři ozdobte koprem, který jste si dali stranou.

    Doporučení

    Na 1 porci přibližně 2310 kJ, 550 kcal. E 38 g, F 36 g, 15 g KH

    Poznámka

    Zdroj: Meggle.cz

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!