Rybářský rozcestník

Losos zapečený s bylinkovou omáčkou, servírovaný s petrželovými bramborami

V pekáčku zapečené filety z losos přelité bylinkovou omáčkou, servírované s vařenými brambory ochucenými máslem a petrželkou.

2 náročnost
35 minut
Losos zapečený s bylinkovou omáčkou, servírovaný s petrželovými bramborami
  • Rozpis na 4 porce:
  • 700-800 g filetu lososa bez kůže
  • Na bylinkovou omáčku:
  • 1/2 ks cibule
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml Meggle smetany na vaření (15% tuku)
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 1/4 svazku kopru
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • trochu citronové šťávy
  • pepř
  • sůl
  • Na brambory:
  • 800 g brambor
  • 2 lžíce alpského másla Meggle
  • asi polovina svazku petržele
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Cibuli nadrobno nakrájejte a za občasného míchání restujte na oleji přibližně 2-3 minuty
    2. Přidejte rajčatový protlak, kurkumu a dále restujte asi 2 minuty za stálého míchání
    3. Poté přilijte vývar a víno, směs přiveďte k varu a vařte asi 4 minuty
    4. Zalijte smetanou Meggle a opět přiveďte k varu, poté nechte omáčku 4-5 minut mírně podusit
    5. Petržel omyjte, osušte a nasekejte, zhruba polovinu nasypejte do směsi, zbytek si schovejte na brambory
    6. Kopr rovněž omyjte, osušte a otrhejte ze stonku, jednu snítku si nechte na konečnou ozdobu talíře, zbytek na jemno nasekejte a vmíchejte do bylinkové omáčky, omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou
    7. Oloupané brambory vařte 20-25 minut ve vroucí osolené vodě
    8. Lososa omyjte, osušte a naporcujte na 4 přibližně stejné kousky, filety naskládejte vedle sebe do žáruvzdorné zapékací misky a přelijte omáčkou, pečte v předehřáté troubě (elektrická trouba 200 °C / horkovzdušná 175 °C) asi 15 minut
    9. V malém rendlíku rozpusťte máslo a odstavte ho na prkénko, uvařené brambory sceďte a promíchejte je s máslem a zbylou petrželkou, dochuťte solí, na talíři ozdobte koprem, který jste si dali stranou.

    Doporučení

    Na 1 porci přibližně 2310 kJ, 550 kcal. E 38 g, F 36 g, 15 g KH

    Poznámka

    Zdroj: Meggle.cz

    Nejčtenější články

    Chytáme candáty

    Na candáty můžeme použít několik rybolovných technik. Lze je chytat na položenou jak na mrtvou, tak živou rybku, tak je lovit metodou plavané, tedy pomocí splávku a nejlépe živé nástrahy. Nejaktivnější způsob je pak vláčení na mrtvou rybku, nebo na umělou nástrahu. V tomto článku rozebereme všechny základní metody lovu candátů.

    Lov dravců na mrtvou rybku

    Ne vždy máme po ruce živé nástražní rybky. Stejně, například štiky, dají často přednost ve sloupci houpajícímu se mrtvému tělu ryby i když o kousek dále se plácá živá nástraha. Stalo se mě to již několikrát, když jsem na jeden prut chytal na živou rybku, na druhém se mě vznášela mrtvá nástraha a paní štika se dala přemluvit právě na tuto „mrtvolku“. Také nahazování s mrtvou rybkou je bez problémů, zatímco živou nástrahu by jsme, díky tvrdému dopadu na hladinu, zbytečně trápili.

    Nejlepší letní nástrahy pro kaprovité ryby

    V tomto článku jsme si dovolili udělat takový stručný výběr nástrah, s kterými máme dobré zkušenosti při chytání v letních vedrech. Není to žádný objevný článek, jen výčet toho nejlepšího, co můžeme v létě kaprovitým rybám nabídnout. Mladým rybářům může hodně pomoci, staré pak třeba inspiruje k nahození nástrahy, na kterou již dávno zapomněli.