Rybářský rozcestník

Losos gorbuša s černou čočkou beluga

Ryby skvěle chutnají s čočkou nebo čočkovým salátem. V tomto receptu pak zrna černé čočky připomínají kaviár této ryby. Jinak kdo neví, beluga je anglický název pro vyzu velkou.

2 náročnost
30 minut
+ hodina odležení filet  
lososlososlosos
  • 500 g filetů lososa gorbuša
  • 300 g černé čočky beluga
  • pár koleček mrkve
  • balzamikový ocet
  • drcený kmín
  • olivový olej
  • citron
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • zelenina na ozdobu
  • Příprava

    1. Filety z gorbuši přepůlíme, osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme hodinu odpočinout.
    2. V pánvi zahřejeme olivový olej, který smícháme s máslem, v poměru 1:1 necháme rozpustit, vložíme pár koleček mrkve, aby se nám filety nepřichytily, gorbuša se prodává bez kůže. Rybu posypeme jemně drceným kmínem, pečeme z každé strany 5 minut.
    3. Uvaříme černou čočku, scedíme, přidáme pár vloček másla, ochutíme balzamikový octem, solí a pepřem.
    4. Čočku rozprostřeme na talíře, na čočku položíme filety lososa, přidáme kolečko citronu a ozdobíme zeleninou.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Bonduelle Gold Chilli – kukuřice nejen do chladné podzimní vody

    Zkušeným rybářům asi nemusím vysvětlovat, že právě nakládaná kukuřice Bonduelle nejlépe přemlouvá kaprovité ryby k záběru a to jak bílou rybu, tak i kapry a amury. Ale už jste vyzkoušeli chytat ryby na Bonduelle Gold Chilli, tedy ostrou variantu této nakládané kukuřice?