Rybářský rozcestník

Lín na másle a česneku

Lína považuji za lahůdkovou rybu, také proto se dříve líni vyváželi do Francie, Itálie a v bývalých prodejnách „Ryby-Zvěřina-Drůbež“ jste na ně také někdy nenarazili. Recept je jednoduchý a pokrm chuťově vynikající, jeho přípravu jistě zvládne každý rybář-kuchař.

2 náročnost
40 minut
+ 1 hodina odležení  
LínLínLín
  • 2 ks líni kolem 300 g
  • 4 ks stroužky česneku
  • 2-3 lžíce másla
  • citronová šťáva
  • kmín
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Vykuchané líny zbavíme hlavy a ocasu, podélně rozřízneme, odstraníme hřbetní, řitní i prsní ploutve.
    2. Kůži posypeme hustě solí a necháme 5 minut působit, potom hadříkem stáhneme sůl i se slizem z kůže a filety propláchneme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou, necháme 1 hodinu odležet.
    3. Filety narovnáme na plech, kůží nahoru, poklademe kousky másla, nešetříme, osolíme, okmínujeme, vložíme do vyhřáté trouby, na 180 °C, pečeme 10 -12 minut, občas přelijeme máslem.
    4. Filety posypeme nasekaným česnekem, troubu přepneme na horní ohřev (gril), pečeme ještě 5-7 minut, až kůže na okrajích a česnek začne zlátnout.

    Doporučení

    Podáváme s vařenými brambory. Kůži neodstraňujeme, někdo ji považuje za lahůdku.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

    MiČR handicapovaní rybáři a MiČR ženy plavaná Mělník 2024

    Vážení přátelé sportovního rybolovu, dovolujeme si Vás pozvat na Mistrovství ČR v plavané v roce 2024, které se bude konat 26.4. – 28.4. 2024 na Mělníce.