750-1000 g naporcovaného cejna (cejny)
3-4 ks stroužky česneku
2 ks vejce
1 lžíce worchestru
strouhanka
majoránka
pepř
olej
sůl
Na uvaření:
1,5 l vody
4 ks kuličky nového koření
4 ks kuličky celého pepře
2 ks bobkové listy
sůl
Příprava
- Do hrnce vložíme porce cejna, zalijeme vodou, přidáme sůl, koření a 25 minut vaříme do měkka. Vývar slijeme (můžeme použít na rybí polévku) maso necháme v cedníku vychladnout.
- Z masa odstraníme kůži, maso obereme ze žeberních kostí a páteře i se svalovými kůstkami (větší samozřejmě vyndáme).
- Maso rozemeleme na masovém strojku nebo robotu, můžeme klidně umlít 2x.
- Do umletého masa přidáme 2 syrová vejce, ochutíme utřeným česnekem, majoránkou, worchestrem, pepřem a solí, směs zahustíme strouhankou.
- Ze směsi vytvarujeme 3 cm velké kuličky, které obalíme ve strouhance a smažíme, v rozpáleném oleji, do zlatova.
- Opečené krokety podáváme například s vařenými brambory, cibulí a hořčicí, nebo jen tak s chlebem.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek