Rybářský rozcestník

Kousky (podkovy) sumce – uzené

V soli naložené kousky nebo podkovy sumce, vyuzené v domácí udírně dozlatova.

3 náročnost
300 minut
+ případné další uzení  
Kousky (podkovy) sumce - uzené
  • 500 g a více masa sumce bez kůže nakrájeného na podkovy nebo kousky
  • 1 balení soli (na 1 kg ryby 30-40 g soli)
  • udírna
  • dřevo na uzení, například bukové a olšové štěpy, piliny
  • Příprava

    1. Maso sumce zbavené kůže (mladé ryby stahovat nemusíme) nakrájené na podkovy nebo jen tak na kousky, naložíme do soli (sůl prostě vetřeme do masa) a to na 2-4 hodiny
    2. Kousky nebo podkovy buď zavěšujeme za očka vytvořená z motouzu na hole, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly, nebo je položíme na kovové rošty, případnou nerozpuštěnou sůl oklepeme
    3. Připravené maso věšíme či vkládáme na roštěch do udírny vyhřáté na 60 °C, ostrým teplem ze suchého dřeva maso nejprve osušíme, tento proces trvá 60-90 minut
    4. Nyní budeme udit hustým kouřem; do topeniště přidáme bukové dřevo a olšové štěpiny, jakmile začnou hořet jasným plamenem, zasypeme je pilinami, šoupátko v udírně a dveře dobře zavřeme, aby se vytvořilo množství kouře, který maso doudí, budeme udit 3-5 hodin při teplotě v udírně 120-140 °C
    5. Zda je sumec dobře vyuzený poznáme, když píchneme dřevěnou špejlí do masa, musí být po vytažení suchá, pak je maso hotové, pokud nebude, musíme v uzení ještě chvíli pokračovat
    6. Vyuzené maso vytažené z udírny necháme dobře vychladnout.

    Doporučení

    Během uzení musíme kontrolovat, aby v topeništi nebyl oheň příliš silný a místo uzení maso nespálil.

    Nejčtenější články

    Vše o cestování již brzy v Letňanech: Představí se to nejlepší z karavaningu, lodí, vodních sportů i světových a českých destinací

    Jak se stát karavanistou, jak získat vysněnou loď nebo kam vzít rodinu na dovolenou, ať už koukáte po Česku či na exotické destinace? Nejkomplexnější přehlídku cestovatelských trendů, program pro odborníky i širokou veřejnost nebo lákavé soutěže si užijí návštěvníci PVA EXPO PRAHA již ve dnech 15. až 17. března. Koná se unikátní souběh veletrhů FOR CARAVAN, FOR BOAT a HOLIDAY WORLD & REGION WORLD. Jaké unikáty přinese?

    Ohlédnutí za páteční návštěvou veletrhu FOR CARAVAN 2024

    Široká karavanistická veřejnost mohla od pátku do neděle (od 15-17.3.2024) v areálu PVA v Praze v Letňanech navštívit 15 ročník výstavy obytných automobilů a karavanů. Výstava FOR CARAVAN má bohatou tradici. V několika halách, ale i ve venkovních prostorách areálu, bylo opět na co se koukat. My jsme letošní prodejní výstavu navštívili hned v pátek a tak vám pomocí fotografií chceme ukázat především přívěsy a auta vhodné pro nás rybáře. S potěšením musíme konstatovat, že pro opravdové outdoorové nadšence se i na našem českém trhu objevuje čím dál více obytných aut i přívěsů, které se nezaleknou ani opravdu těžkých terénů.

    Pozvánka na závody na Olešné

    Místní organizace Rakovník zve na závody na závlaze Olešná, které se konají tradičně poslední dubnovou sobotu, což je letos 27. 4. 2024….