Karí pasta je pastózní směs koření, bylinek, chilli papriček promíchaná s olejem a vinným octem. Je vhodná k přípravě pokrmů vycházejících z asijských receptur, hodí se k rybě, rýži i zelenině. Kari pasta má netradiční chuť, kterou si oblíbí zejména milovníci orientálních jídel.
1. Celé koření rozemeleme v mlýnku
2. Dáme do skleněné mísy a přidáme ostatní mleté koření, dobře promícháme
3. Přidáme vinný ocet a promícháme, pak přidáme vodu a mícháme, dokud nezískáme pastu
4. Ve woku či velké pánvi rozehřejeme olej a za stálého míchání pastu pražíme kolem 10 minut, nebo dokud se voda nevstřebá )pasta je hotová, když se na povrchu objeví olejový film)
5. Necháme vychladnout a uchováváme v lednici.
Když je pasta hotová, můžete ještě rozehřát trochu oleje, tím pastu přelijeme, to pastu částečně konzervuje a olej který zůstává stále na povrchu pasty zajistí, že se po delší době v nádobě nevytvoří plíseň.