800-1000 g filetů z kapra (nejlépe 4 stejné kusy)
60 g anglické slaniny
4-5 hrstí čerstvých listů špenátu
4 lžíce nakládaných fazolí
4 lžíce sladké smetany 12 %
4 lžíce rostlinného oleje
4 ks stroužky česneku
1 ks cibule
hladká mouka
bílý pepř
citron
sůl
Příprava
- Filety z kapra osolíme, okořeníme pepřem a potřeme částí prolisovaných stroužků česneku, pak je pokapeme citronovou šťávou, necháme tak půl hodiny odležet.
- Studenou vodou propláchnuté listy špenátu necháme důkladně okapat, pak je vložíme do pánve, kde jsem chvíli orestovali na oleji nadrobno nakrájenou cibuli spolu se zbylým česnekem a kostičkami slaniny, dále restujeme, občas zamícháme, dále do pánve přidáme fazole i s nálevem, přilijeme smetanu, vše osolíme, okořeníme pepřem, chvíli povaříme.
- Filety kapra obalíme v mouce, zprudka opečeme na oleji, pak polovinu filetů vyskládáme do zapékací misky, obložíme směsí špenátu a fazolí, přiklopíme druhou částí rybích filetů, rozložíme zbylou špenátovou směs z pánve.
- Krátce zprudka zapečeme v troubě vyhřáté na 200-220 °C.