600-800 g kapra připraveného pro kuchyňskou úpravu
30 g másla
20 g hladké mouky
250 ml smetany
1 ks větší kyselé nakládané okurky
1-2 vrchovaté lžíce nasekaného kopru
šťáva z 1/2 ks citrónu
pepř
sůl
Příprava
- Připravíme si světlou jíšku; mouku přímo v hrnci necháme v rozpáleném tuku (v tomto případě v rozpuštěném másle) jen krátce zpěnit
- Za stálého míchání a podlévání smetanou povaříme na jemnou omáčku, tu osolíme a okořeníme pepřem, přidáme na drobno pokrájenou kyselou okurku
- Porce kapra pokapeme citronovou šťávou, mírně osolíme, vložíme do omáčky, vaříme na mírném zdroji tepla tak 12-15 minut, tak dlouho, až maso změkne, ale nesmí se rozpadat!
- Jednotlivé porce ryby přendáme na talíře, přelijeme je omáčkou a ozdobíme nadrobno pokrájeným koprem.
Doporučení
Podáváme například s vařeným bramborem, rýží nebo těstovinami.