Rybářský rozcestník

Kapr s koprovou omáčkou

Pokrm z ryb s klasickou omáčkou.

3 náročnost
55 minut
  • 1
  • 25 kg kapra
  • 10 ks kuliček celého pepře
  • 4 ks hřebíčku
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks pórku
  • 1 ks celeru
  • 1 ks cibule
  • trochu majoránky
  • trochu tymiánu
  • sůl
  • Koprová omáčka I.:
  • 0
  • 25 l navinulé smetany
  • 30 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 2 ks žloutků
  • 1 ks menší cibule
  • hrstka čerstvého kopru (nebo sterilovaný)
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Nakrájenou zeleninu a ostatní přísady dáme vařit v dostatečném množství osolené vody
    2. Když se voda začne vařit, vložíme do ní kapra zbaveného šupin, očištěného a naporcovaného
    3. Vaříme zprudka, až ryba změkne, nesmíme však rybu převařit!
    4. Změklého kapra vyjmeme z vývaru, necháme okapat, položíme na ohřátou mísu
    5. Připravíme koprovou omáčku; z másla a mouky si připravíme hnědou jíšku, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný kopr, přilijeme smetanu, opepříme a osolíme
    6. Vaříme za stálého míchání asi 5 minut
    7. Před podáváním rozkvedláme v několika lžících omáčky žloutky a vlijeme je do omáčky
    8. Ohříváme ještě chvíli – ale omáčku už nevaříme
    9. Přidáme kousky kapra a jemně je prohřejeme.

    Doporučení

    Podáváme např. s bramborem nebo houskovým knedlíkem.

    Poznámka

    Příprava jíšky viz: Jíška .

    Nejčtenější články

    Rybářská křížovka – sladkovodní i mořské ryby

    Máme pro vás novinku z naší redakce, rybářskou křížovku. Vyzkoušejte si, jestli se vám podaří vyluštit všechny názvy ryb, co jsem do křížovky vložili. Jde o zkrácené názvy jak sladkovodních tak mořských ryb. Tak hurá, pusťte se do luštění.

    Základy výběru správného stanu pro rybáře

    Rybářské stany a bivaky tvoří samostatný segment v rozsáhlé nabídce stanů. Jak se v něm zorientovat a které parametry jsou pro nákup úplně nejdůležitější?