Nasolené porce kapra, utopené v citronovém nálevu ochuceném česnekem, kořením a cukrem, zaklopené, podušené doměkka, servírované dobře vychlazené.
1. Rybu vykucháme, nejlépe nůžkami na drůbež odstřihneme skřele, nožem zbavíme rybu šupin a dobře omyté maso pak nakrájíme na porce, kůži nestahujeme
2. Porce kapra přeložíme do velké porcelánové mísy, posypeme trochou hrubozrnné soli a necháme chvíli stát
3. V hrnci na rozehřátém oleji osmahneme podle libosti celé, nebo podrcené stroužky česneku, kdo má česnek rád, může jej v oleji nechat, v opačném případě osmahnutý česnek z oleje vyjmeme
4. Do oleje vložíme porce ryb, jednu vedle druhé, ale nesmažíme je, nýbrž nalijeme do oleje tolik vody, aby porce kapra byly téměř zakryté tekutinou, přidáme šťávu z citrónů, kousek nastrouhané citronové kůry, okořeníme pepřem a dochutíme cukrem a solí
5. Hrnec přiklopíme, obsah přivedeme k varu, pak zdroj tepla ihned zmírníme, na co nejmenší výkon a rybí maso „tahem“ (tj. pod bodem varu) asi 20 minut dohotovujeme
6. Měkké porce kapra vyjmeme a položíme je na mělkou mísu, ve které budeme ryby podávat
7. Rybí vývar, bude-li třeba, ještě chvíli na ohni necháme odpařovat na potřebné množství, pak do něj vložíme jemně nakrájenou petrželku a takto připravenou marinádou přelijeme porce kapra na míse
8. Mísu vložíme na několik hodin, nejlépe přes noc, do lednice, marináda pěkně zrosoluje a vytvoří součást porcí
9. Takto připraveného kapra podáváme hodně vychlazeného, ozdobeného kolečky citrónu.