1 ks kapr
1 ks mrkve
4 ks stroužky česneku
120 g anglické slaniny
100 ml smetany
2 lžíce rostlinného oleje
sladká mletá červená paprika
čerstvě nasekané listy petrželky
pepř
sůl
Příprava
- Vykuchaného kapra bez šupin, ploutví a hlavy důkladně opláchneme pod studenou tekoucí vodou, osušíme papírovou utěrkou, pak maso osolíme a okořeníme paprikou a pepřem a to jak z venku, tak zevnitř.
- Mrkev očistíme, česnek oloupeme, obojí pak nakrájíme na tenká kolečka.
- Na pánvi orestujeme na kostičky pokrájenou slaninu, pak ji i s olejem přelijeme na pekáček, na slaninu položíme kapra, do břicha mu nezapomeneme vložit několik koleček mrkve i česneku.
- Zaklopený pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 190-200 °C, pečeme 45-50 minut, během pečení několikrát kapra podlijeme trochou vody a přeléváme výpekem.
- Rybu vyjmeme z pekáče, naporcujeme, uchováme v teple, pekáč položíme na zdroj tepla, zahříváme, nalijeme smetanu, krátce obsah pekáčku povaříme.
- Jednotlivé porce kapra na talířích servírujeme přelité horkou omáčkou, zdobíme čerstvě nasekanou petrželkou.