Rybářský rozcestník

Kapr na černo s houbovým kubou z jáhel

Přemýšlíte jak ozvláštnit přípravu sváteční hostiny? Vyzkoušejte kapra s houbovým kubou, obojí je tradiční vánoční jídlo a spolu tvoří lahodnou kombinaci.

3 náročnost
100 minut
  • Na rybu:
  • filety z 1 menšího kapra (klidně i ve tvaru podkovy)
  • 3 lžíce másla (nejlépe přepušťeného)
  • čerstvý tymián na ozdobu
  • Na omáčku:
  • 1 velká hrst vyloupaných vlašských ořechů
  • 1 velká hrst sušených švestek
  • 250 ml černého piva
  • 100 g másla
  • 3 ks kuličky nového koření
  • 2 ks bobkové listy
  • 2 ks petržele
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks cibule
  • 1 ks celeru
  • 1/2 ks citrónu
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • 1 lžíce tuzemského rumu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • sůl
  • Na kubu:
  • 400 g jáhel Lagris
  • 80 g sušených hub
  • 60 g sádla
  • 6 ks stroužků česneku
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Omáčku je lepší připravit si 1-2 dny předem, krásně se rozleží. V kastrolu si rozpustíme máslo. Pokrájíme na malé kousky cibuli, mrkev, petržel a celer a všechno dáme na máslo. Za občasného míchání několik minut opékáme, až se zelenina krásně rozvoní a zezlátne. Před koncem přidáme cukr a necháme ho na zelenině mírně zkaramelizovat. Pak osolíme, podlijeme pivem, přidáme bobkový list, pepř, sůl, nové koření, čtyři tenké plátky citronu i s kůrou, tymián a povidla. Vše promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme na mírném plameni cca 1,5 hodiny probublávat.
      Během této doby můžeme mírně dolít pivo, je-li třeba. Uvařenou omáčku necháme nejméně 1-2 dny odpočívat v chladnu.
    2. V den podávání omáčku přivedeme k varu, přidáme do ní ořechy, pokrájené švestky a rum a necháme ještě cca 20 minut provařit.
    3. Mezitím si na pánvi rozpustíme máslo, filety z kapra osolíme a opepříme, a na mírném plameni opékáme několik minut z každé strany. Délka pečení záleží na tloušťce a tvaru filetu, dá se ale snadno sledovat na boční straně masa.
    4. Jáhly spaříme horkou vodou a necháme chvilku stát, tím se odstraní jejich hořkost. Pak je uvaříme v osolené vodě doměkka (poměr vody podle návodu na obalu), bude to trvat cca 15 minut.
    5. Mezitím si namočíme sušené houby do trošky vody. Když jsou jáhly měkké, scedíme případnou přebytečnou vodu a necháme je odpočívat. V hrnci rozpustíme polovinu sádla a opečeme na něm cibuli pokrájenou najemno. Když je průsvitná, přidáme houby i s tou troškou vody, ve které se máčely. Osolíme, opepříme, přidáme kmín a pár minut podusíme. Pak přidáme jáhly, prolisovaný česnek a majoránku a vše promícháme.
    6. Troubu rozehřejeme na 180°C. Pekáček si vymažeme zbytkem sádla. Rozložíme do ní jáhlovou směs a dáme zapéct na cca 20 minut. Na povrchu by měl kuba mírně zezlátnout.
    7. Servírování: Opečené porce kapra dáme na talíř, přelijeme omáčkou a doplníme houbovým kubou.

    Doporučení

    Recept je také na videu:

    Nejčtenější články

    Vše o cestování již brzy v Letňanech: Představí se to nejlepší z karavaningu, lodí, vodních sportů i světových a českých destinací

    Jak se stát karavanistou, jak získat vysněnou loď nebo kam vzít rodinu na dovolenou, ať už koukáte po Česku či na exotické destinace? Nejkomplexnější přehlídku cestovatelských trendů, program pro odborníky i širokou veřejnost nebo lákavé soutěže si užijí návštěvníci PVA EXPO PRAHA již ve dnech 15. až 17. března. Koná se unikátní souběh veletrhů FOR CARAVAN, FOR BOAT a HOLIDAY WORLD & REGION WORLD. Jaké unikáty přinese?

    Ohlédnutí za páteční návštěvou veletrhu FOR CARAVAN 2024

    Široká karavanistická veřejnost mohla od pátku do neděle (od 15-17.3.2024) v areálu PVA v Praze v Letňanech navštívit 15 ročník výstavy obytných automobilů a karavanů. Výstava FOR CARAVAN má bohatou tradici. V několika halách, ale i ve venkovních prostorách areálu, bylo opět na co se koukat. My jsme letošní prodejní výstavu navštívili hned v pátek a tak vám pomocí fotografií chceme ukázat především přívěsy a auta vhodné pro nás rybáře. S potěšením musíme konstatovat, že pro opravdové outdoorové nadšence se i na našem českém trhu objevuje čím dál více obytných aut i přívěsů, které se nezaleknou ani opravdu těžkých terénů.

    Pozvánka na závody na Olešné

    Místní organizace Rakovník zve na závody na závlaze Olešná, které se konají tradičně poslední dubnovou sobotu, což je letos 27. 4. 2024….