Rozpis na 4 porce:
4 ks porce kapra po 250 g
4 ks stroužky česneku
150 g červené cibule
150 g mrkve
150 g kedlubny
150 g celeru
100 g anglické slaniny
2 dl bílého vína
směs koření na ryby
citronová šťáva
plátky citronu
hladká mouka
petrželka
máslo
pepř
sůl
Příprava
- Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme odpočinout. V mezičase nakrájíme na 4-5 mm silné nudličky 40-50 mm dlouhé, kedlubnu, mrkev, celer a slaninu. Cibuli nakrájím na půl kroužky.
- V prostorné pánvi rozehřejeme máslo, vložíme osušené porce kapra, které jsme potřeli česnekem a lehce poprášili moukou. Opečeme zprudka, z každé strany, minutu, odložíme stranou.
- Do šťávy po pečení přidáme slaninu, necháme zesklovatět, vložíme nakrájenou zeleninu, cibuli, zbytek česneku, podlijeme bílým vínem, osolíme, opepříme. Na zeleninu narovnáme opečené porce kapra, pod pokličkou dusíme na mírném plameni 10-12 minut až zelenina a ryba změkne. Pokličku sundáme, necháme část tekutiny odpařit, porce kapra posypeme směsí koření na ryby.
- Na talíř rozprostřeme zeleninu se šťávou, vložíme porci kapra, ozdobíme kouskem citronu, petrželkou. Podáváme s chlebem nebo pečivem.
Poznámka
Text i fot: D. Marounek