2 náročnost
45 minut
+ doba marinování
800-1000 g úhoře (stažený, vykuchaný ...)
150-200 ml rostlinného oleje
3-4 lžíce sojové omáčky
1 lžíce worcesterové omáčky
1 lžíce cukru
1 lžička hořčičných semínek
1 malá hrst čerstvých listů koriandru
špetka wasabi
bílý pepř
sůl
Příprava
- Vykuchaného, z kůže staženého, očištěného úhoře nakrájíme na špalíky asi tak 10 cm dlouhé, ty opláchneme pod tekoucí vodou a důkladně osušíme
- Větší kusy nařízneme podél páteře a rozevřeme, zajistíme špejlemi nebo grilovacími jehlami, menší kusy necháme jako válečky
- Připravíme marinádu; smícháme olej, worchesterovou a sójovou omáčku, wasabi, cukr, hořčičná semínka, cukr, důkladně promícháme, aby se cukr rozpustil, nakonec přidáme také na jemno nasekaný koriandr, znovu marinádu promícháme
- Porce úhoře osolíme, okořeníme pepřem, vložíme do marinády a na 24 hodin, necháme marinovat v lednici v nějaké vhodné uzavřené nádobě
- Maso dáme na rošt dobře rozpáleného grilu, pozvolna, spíše po krajích, grilujeme tak 10 až 15 minut z každé strany, potíráme marinádou.