Filety z cejna grilované na venkovním roštu, servírované se studenou pikantní omáčkou.
1. Očištěného, vykuchaného a pod tekoucí vodou opraného cejna nakrájíme na filety, ty osolíme a pokapeme citronovou šťávou, necháme asi 30 minut odležet
2. Jednotlivé filety potřeme olejem a dáme na dobře vyhřátý gril, s roštem potřeným olejem, grilovat
3. Maso grilujeme po obou stranách (nejprve filety pokládáme kůží dolů)
4. Hotové filety z cejna klademe na předehřáté talíře a podáváme se studenou omáčkou, kterou servírujeme v samostatných miskách.
Příprava omáčky:
1. Okurku, petrželku a citronovou kůru usekáme na jemno a smícháme s majonézou
2. Osolíme, dochutíme pepřem, sardelovou pastou a hořčicí
3. Omáčku necháme v lednici chvíli vychladit.