Škeble (slávky) ugrilované na borovicovém jehličí. Recept z Francie podle Zdeňka Pohlreicha.
1. Mušle vydrhneme nejlépe pomocí kartáčku pod tekoucí studenou vodou, kleštičkami odstraníme všechny chomáče, které se objeví u zavíracích kloubů škeblí, odstraníme nakřáplé skořápky, nebo ty, které se nezavřou, když se na ně poklepe
2. Gril rozehřejeme na 300 °C
3. Do grilovací misky vytvoříme asi 1 cm široké otvory, dno zasypeme borovicovým jehličím a na ně naskládáme mušle, misku dáme co nejhlouběji do rozpáleného grilu, jehličí začne doutnat a mělo by vzplanout, v této chvíli slávky přiklopíme druhým táckem bez otvorů
4. Mušle grilujeme cca 15 minut, dokud nebudou mírně vyuzené, pak je přendáme na servírovací misky a vyhodíme ty, které se neotevřely
5. Při jídle skořápky otevřeme, masíčko pokapeme rozpuštěným máslem, dochutíme solí, pepřem a pak si již jen pochutnáváme.
Při umývání mušlí vyhodíme všechny mušle, které se nezavřou, po tepelném zpracování zase naopak vyhodíme všechny mušle, které se sami neotevřou!