Rybářský rozcestník

Grilované škeble éclade

Škeble (slávky) ugrilované na borovicovém jehličí. Recept z Francie podle Zdeňka Pohlreicha.

2 náročnost
60 minut
Grilované škeble éclade
  • 1,5-2 kg škeblí (slávek jedlých)
  • čerstvě namletý černý pepř
  • rozpuštěné máslo
  • hrubozrnná sůl
  • dva grilovací tácky
  • několik hrstí borovicového jehličí
  • Příprava

    1. Mušle vydrhneme nejlépe pomocí kartáčku pod tekoucí studenou vodou, kleštičkami odstraníme všechny chomáče, které se objeví u zavíracích kloubů škeblí, odstraníme nakřáplé skořápky, nebo ty, které se nezavřou, když se na ně poklepe
    2. Gril rozehřejeme na 300 °C
    3. Do grilovací misky vytvoříme asi 1 cm široké otvory, dno zasypeme borovicovým jehličím a na ně naskládáme mušle, misku dáme co nejhlouběji do rozpáleného grilu, jehličí začne doutnat a mělo by vzplanout, v této chvíli slávky přiklopíme druhým táckem bez otvorů
    4. Mušle grilujeme cca 15 minut, dokud nebudou mírně vyuzené, pak je přendáme na servírovací misky a vyhodíme ty, které se neotevřely
    5. Při jídle skořápky otevřeme, masíčko pokapeme rozpuštěným máslem, dochutíme solí, pepřem a pak si již jen pochutnáváme.

    Doporučení

    Při umývání mušlí vyhodíme všechny mušle, které se nezavřou, po tepelném zpracování zase naopak vyhodíme všechny mušle, které se sami neotevřou!

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!