750-1000 g chapadel z kalamárů
2 l vody
1 dl balzamikového octa
4 ks stroužky česneku
4 ks bobkové listy
1 ks cibule
1 lžička tymiánu
drcený barevný pepř
olivový olej
chilli vlákna
petrželka
sůl
Příprava
- Z chapadel odřízneme tenké konečky, na okraji nařízneme, stáhneme kůži, podobně jako u úhoře. Chapadla nakrájíme na 10 cm špalíčky.
- Do většího hrnce nalijeme přibližně 2 l vody, přidáme celou cibuli, tymián, bobkový list, nalijeme ocet, osolíme, chapadla vaříme pod pokličkou na mírném plameni 90 minut.
- Chapadla scedíme, opláchneme, necháme vychladnout.
- Křížem uděláme na špalíčky zářezy, potřeme drceným česnekem, pokapeme olivovým olejem. Vložíme na gril, nebo pod gril v troubě, grilujeme, až se zářezy začnou rozevírat a maso na povrchu hnědnout.
- Hotová chapadla posypeme drceným pepřem, nasekanou petrželkou, ozdobíme chilli vlákny.
Doporučení
Podáváme například s restovanou zeleninou.