Rybářský rozcestník

Filé z candáta na šalvějovém másle, vařené brambory

Solí a citronovým pepřem okořenéné plátky candáta, zprudka opečené na pánvi obložené lístky šalvěje, servírované s brambory přelitými výpekem z pánve.

1 náročnost
30 minut
+ doba odpočinutí  
Filé z candáta na šalvějovém másle, vařené brambory
FiléFilé
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks filety z candáta (tak 150 g jedna porce)
  • 7 ks lístků šalvěje
  • 6-8 lžiček citronového pepře
  • 4 lžíce čerstvého másla
  • 1-2 lžíce oleje
  • mořská nebo himalájská sůl
  • Na brambory:
  • 500 g brambor
  • 1,5 l vody
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička soli
  • máslo z výpeku
  • Příprava

    1. Filet zakápneme olejem, bohatě posolíme a posypeme citronovým pepřem, necháme 30 minut odpočívat
    2. Do pánve dáme rozehřát máslo, vložíme rybu (filet dáme napřed kůží dolů), přidáme šalvěj, opečeme, na středně silném plameni, z každé strany 3 minuty
    3. Šajvějové lístky vyjmeme a voňavým máslem polijeme uvařené brambory, které podáváme jako přílohu.

    Příprava brambor:

    1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky, znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
    2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
    3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat.

    Poznámka

    Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

    Nejčtenější články

    Jarní chytání kaprů, aneb lov ve studené jarní vodě

    Časně z jara je lov ryb o něco náročnější, než v prohřátých letních měsících. Je to logické, protože po roztátí ledu je voda, díky jarnímu tání sněhu na horách, pořád ledová. A proto jen díky znalosti chování ryb na přelomu zimy a jara lze ulovit nějakého pěkného kapříka, ale i jinou kaprovitou rybu. O všem při určité nástraze se vám na prutu může náhodou objevit i pěkný úhoř nebo okoun …

    Chytání kaprů ve vodním sloupci

    Cílený lov kaprů i v dalších vrstvách vody, nejen u dna a na hladině, je vlastně poměrně mladé odvětví kaprařiny, ale hlavně v letních měsících, takto chytat kapry, stojí za to vyzkoušet. Když jsem před 35 lety začínal s rybařinou, nikdy mě nenapadlo, že někdy na kapry půjdu s umělými plovoucími muškami a dalšími nástrahami, které by jste spíše čekali u rybářů chytajících s muškařským náčiním. A chytat je na dipovanou umělou hmotu? Tak to by rybářům z minulého století asi propadla spodní čelist. 🙂

    Lov línů, víte, jak na ně?

    Lín je krásná ryba zdržující se nejčastěji v zarostlých a bahnitých částech řek, ale i na stojatých vodách, v rybnících, na mělčinách větších vodních nádrží … prostě všude tam, kde je teplá voda a hodně zarostlé dno, ale i vodní sloupec. Miluje místa, kde se rostliny pnou vodním sloupcem ze dna až na hladinu. Kdo nemá moc rád lov v zarostlých vodách, pro toho cílený lov línů moc není. Líny lovíme spíše na jemné náčiní, slabší, ale kvalitní vlasce, které zvládnou i nějakou tu vázku. Vytáhlý lín na břehu určitě udělá radost snad každému rybáři i když to nebude zrovna obr. Ale pozor, líni mohou dorůst úctyhodných rozměrů, ale o tom až v samotném článku.