Rybářský rozcestník

Buridda

Italská polévka, ale i hlavní pokrm, který se vaří z toho, co moře dá, tedy z různých kousků ryb, mořských plodů apod. s přidáním dalších důležitých surovin. Nejoblíbenější je v Janově a celé Ligurii. Polévka je známá už ze 13. století z dob Janovské republiky. Existuje mnoho variant. Buridda je podobná francouzské bujabéze, ale vaří se podstatně kratší dobu.

2 náročnost
55 minut
buridda
  • 750 g kousky různých ryb, mořské plody
  • 30 g sušených hub (nebo 300 g čerstvých)
  • 2 l vody
  • 2 dl bílého vína
  • 4 ks stonky řapíkatého celeru
  • 4 ks stroužky česneku
  • 4 ks rajčata
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce nasekané kapary
  • citronová šťáva
  • špetka šafránu
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli, plátky česneku, krátce orestujeme
    2. Dále přidáme nakrájená rajčata, mrkev, řapíkatý celer, předem namočené sušené houby, nasekanou petrželku a kapary, krátce podusíme
    3. Směs zalijeme vodou, přidáme pepř, sůl pod pokličkou na mírném ohni vaříme 30 minut
    4. Po půl hodině nasypeme kousky ryb, mořské plody, vaříme ještě 15 minut
    5. Na závěr polévku dochutíme bílým vínem, citronovou šťávou, případně přisolíme a opepříme.

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!