1500 g odřezků ze sumce (rozpůlená hlava zbavená skřelí a vousů, břicho, atd.)
500 g brambor
300 g červené řepy
300 g zelí
200 g rajského protlaku
2,5 l vody
4 ks kuličky celého pepře
4 ks kuličky nového koření
3 ks cibule
2 ks mrkve
2 ks bobkové listy
červená sladká paprika
sádlo
pepř
ocet
sůl
Příprava
- Rozpůlenou hlavu, odřezky zalijeme vodou, přidáme jednu neoloupanou cibuli, sůl, divoké koření a na mírném plameni táhneme vývar 1 hodinu.
- Vývar scedíme, hlavu, odřezky necháme vychladnout, libové maso bez tuku a kostí obereme, odložíme stranou. Z vývaru sebereme přebytečný tuk naběračkou a odsajeme ubrouskem.
- Na sádle zpěníme cibuli, posypeme červenou paprikou, promícháme a přidáme najemno nakrájené zelí na nudličky, kostičky červené řepy, podlijeme vývarem, aby bylo vše ponořeno, dusíme 30 minut.
- Přilijeme zbytek vývaru, rajský protlak, přidáme nakrájené brambory a mrkev, vaříme, až všechny suroviny změknou.
- Na závěr polévku ochutíme pepřem, solí a octem.
- Boršč nalijeme do talířů a přidáme kousky rybího masa, které ohřejeme v troubě.
Doporučení
Podáváme samotné nebo s pečivem.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek