Předmáčením boilies před samotným lovem docílíme rychlejší šíření pachové stopy z lovného místa do širokého okolí. Takzvané nastartované boilies je skvělé především při krátkých vycházkách k vodě, ale hodně zkušených rybářů předmáčení boilies používá i při delších výpravách.
Ať už ve vodě nebo v páře vařené boilies má silnější skořápku, tedy vrstvu, která tvoří takový obal boilies. Ten se rozpouští podstatně pomaleji, než střed samotného boilie. A to je důvod, proč tzv. nastartovat boilies dříve, než ho hodíme do vody.
Po příchodu k vodě prostě boilies určené k zakrmení namočíme vodou z revíru. Všechny koule musí být potopené. Necháme máčet nejméně 1 hodinu, ale klidně i o něco déle. Dost záleží na druhu boilies a jejich poločasu rozpadu. Vodu slijeme, lopatkou můžeme boilies promíchat, případně do něj ještě zamíchat nějakou jemnější složku, například krmítkovou směs, která se nalepí na koule a ještě více je zatraktivní. Předmáčeným boilies pak zakrmíme lovné místo.
TIP: Podobně můžeme nastartovat tvrdší zakrmovací pelety ale pozor, pelety mívají rychlejší poločas rozpadu než koule, tak ať to nepřeženete.
Text i foto: Jiří Langer, šéfredaktor webu