V celku upečený kapr, vytřený hořčicí, naditý slaninou, cibulí a sýrem, zašitý, upečený v troubě doměkka.
Kapr velký 40-50 cm (aby se vešel do pekáče), 150 g anglické slaniny, 100 g eidamu, 2 ks červené cibule, ostrá hořčice např. dijonská, máslo, kmín, sůl
Kapra vykucháme, oškrábe šupiny a necháme v celku s hlavou a ocasem. Opláchneme i břišní dutinu, vymažeme ostrou hořčicí. Vymazanou dutinu plníme střídavě plátky slaniny, kolečky červené cibule a kousky eidamu.
Naplněnou břišní dutinu sešijeme potravinářskou nití.
Zašitou rybu položíme do pekáče a příčně na 3-4 místech nařízneme. Do zářezů vložíme plátky másla a plátky anglické slaniny. Zbylou cibuli nasypeme do pekáče, rybu posypeme kmínem a solí a dáme péct do vyhřáté trouby na 180-190 °C.
Během pečení občas podlijeme troškou vody, aby se nám ryba nepřichytila k pekáči. Pečeme na mírnějším stupni zhruba 45 minut.
Upečenou rybu přendáme z pekáče na prkénko a odřízneme hlavu a ocas. Vyndáme z břicha potravinářskou nit a odstraníme ploutve. Kapra ostrým nožem naporcuje na podkovy. Porce ryby s náplní položíme na talíř, přelijeme výpekem, ozdobíme kolečky citronu a podáváme s vařenými brambory přelitými máslem.
Text i foto: D. Marounek