Rybářský rozcestník

Plněný kapr, pečený

V celku upečený kapr, vytřený hořčicí, naditý slaninou, cibulí a sýrem, zašitý, upečený v troubě doměkka.

Kapr velký 40-50 cm (aby se vešel do pekáče), 150 g anglické slaniny, 100 g eidamu, 2 ks červené cibule, ostrá hořčice např. dijonská, máslo, kmín, sůl

Kapra vykucháme, oškrábe šupiny a necháme v celku s hlavou a ocasem. Opláchneme i břišní dutinu, vymažeme ostrou hořčicí. Vymazanou dutinu plníme střídavě plátky slaniny, kolečky červené cibule a kousky eidamu.

plneny-kapr1

Naplněnou břišní dutinu sešijeme potravinářskou nití.

plneny-kapr2

Zašitou rybu položíme do pekáče a příčně na 3-4 místech nařízneme. Do zářezů vložíme plátky másla a plátky anglické slaniny. Zbylou cibuli nasypeme do pekáče, rybu posypeme kmínem a solí a dáme péct do vyhřáté trouby na 180-190 °C.

plneny-kapr3

Během pečení občas podlijeme troškou vody, aby se nám ryba nepřichytila k pekáči. Pečeme na mírnějším stupni zhruba 45 minut.

plneny-kapr4

Upečenou rybu přendáme z pekáče na prkénko a odřízneme hlavu a ocas. Vyndáme z břicha potravinářskou nit a odstraníme ploutve. Kapra ostrým nožem naporcuje na podkovy. Porce ryby s náplní položíme na talíř, přelijeme výpekem, ozdobíme kolečky citronu a podáváme s vařenými brambory přelitými máslem.

plneny-kapr5

Text i foto: D. Marounek

 

Nejčtenější články

Lov sumců pomocí tyčové bójky tzv. činky

Lov sumců patří mezi vrcholné rybářské disciplíny, nejen proto, že sumec je velká a chytrá ryba, ale také proto, že bez kvalitního náčiní cíleně nastražit na sumce je hloupost. I u nás se nacházejí kusy velké přes 2 metry a tak vytáhnout takového macka, ještě když se brání, to vyžaduje opravdu dobrou výbavu. Ale pojďme si popovídat o tyčové bójce, šikovné to pomůcce na chytání větších dravců, tedy nejen sumců, ale například i velkých štik.

Matjesy ze sladkovodních ryb – postup přípravy ve fotografii

Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr velký do 50 cm.

Rybářská technika chytání – lov přívlačí (vláčka)

Přívlač je rybolovná technika, kdy se snaží rybář přelstít rybu pomocí umělé, nebo přirozené nástrahy (mrtvé rybky) tak, že ji vede cukavými pohyby, snažíce se co nejvíce napodobit zraněnou rybu, případně jiné vodní živočichy, které mají v oblibě dravé ryby. Cíl je jasný, vyprovokovat dravce k útoku a pak po zaseknutí ho vytáhnout z vody.