Rybářský rozcestník

Kuchání a stahování sumce

Pokud chceme sumce tepelně upravit, nejprve ho musíme připravit pro kuchyňské zpracování, tedy vykuchat a stáhnout, popřípadě u větších kusů odstranit tuk. V tomto článku si krok za krokem ukážeme jednu z variant, jak pohodlně sumce připravit na vaření.

Sumce je samozřejmě nutné nejprve co nejšetrněji zabít. Nejprve ho omráčíme ránou do hlavy, musí být sílná, protože sumec má silnou lebku. Pak na jeho temeni nahmatáme konec lebky a tak 2 až 3 prsty od ní ho usmrtíme dlouhým, úzkým nožem, ten zabodnem tak hluboko, aby jsme s jistotou probodli mozek ryby. Pak sumce pověsíme hlavou na hák za spodní čelist.

Sumec zavěšený na háku ...

Sumec zavěšený na háku …

Teď postupujeme rychle, aby se nám nesrazila krev! (Někdo sumce klasicky podřízne a pověsí hlavou dolů, aby se ryba dobře odkrvila, ale jde to i jinak …) Nařízneme kůži za hlavou, ze všech stran, řez vedeme přesně kolem jeho lebky a z druhé strany pod kloubky prsních ploutví. Kůži pak, nejlépe kleštěmi, stahujeme směrem dolů, podobně, jako když se stahuje kůže králíka.

Kuchání sumce, stahování kůže od hlavy ...

Kuchání sumce, stahování kůže od hlavy …

Kůži stáhneme nejprve k řitnímu otvoru. Směrem k hlavě rozřízneme břišní a prsní část těla sumce.

Kuchání sumce - stahování kůže - foto 2

Kuchání sumce – stahování kůže – vyhřeznutí vnitřností.

Vnitřnosti vyvrhneme, musíme je však odříznout od hřbetu a přeříznout i všechny části těsně za hlavou. Rovněž musíme strhnout blánu u hřbetu, pak se uvolní krev, která vyteče.

Vyvrhnutí sumce - zbytek vnitřností ...

Vyvrhnutí sumce – zbytek vnitřností …

Dokončíme stahování kůže, odřízneme konec ocasu a spodní část ploutve, pomáháme si opět kleštěmi.

Odříznutí ocasu a spodní části ploutví.

Odříznutí ocasu a spodní části ploutve.

Sumce opláchneme, například pomocí konve nebo hadicí. Začneme s odřezáváním hlavy od těla.

Sumec - odříznutí hlavy ...

Sumec – odříznutí hlavy …

Páteř je extrémně tvrdá a silná, můžete ji přeseknout sekyrou, nebo si pomoci pilkou, u menších kusů jde zlomit rukama.

Téměř hotový kus vyvrhnutého a staženého sumce bez hlavy.

Téměř hotový kus vyvrhnutého a staženého sumce bez hlavy.

Sumce musíme ještě zbavit tuku, buď hned, nebo až při filetování v kuchyni. Každopádně je třeba tuk odstranit, nedá se jíst, podobně jako podkožní tuk u nutrie.

Sumec téměř připravený ke kuchyňskému zpracování, ještě není úplně očistěný od tuku.

Sumec téměř připravený ke kuchyňskému zpracování, ještě není úplně očistěný od blan a tuku, to jsou ty tmavé červené proužky na fotografii.

Nejčtenější články

Vše o cestování již brzy v Letňanech: Představí se to nejlepší z karavaningu, lodí, vodních sportů i světových a českých destinací

Jak se stát karavanistou, jak získat vysněnou loď nebo kam vzít rodinu na dovolenou, ať už koukáte po Česku či na exotické destinace? Nejkomplexnější přehlídku cestovatelských trendů, program pro odborníky i širokou veřejnost nebo lákavé soutěže si užijí návštěvníci PVA EXPO PRAHA již ve dnech 15. až 17. března. Koná se unikátní souběh veletrhů FOR CARAVAN, FOR BOAT a HOLIDAY WORLD & REGION WORLD. Jaké unikáty přinese?

Ohlédnutí za páteční návštěvou veletrhu FOR CARAVAN 2024

Široká karavanistická veřejnost mohla od pátku do neděle (od 15-17.3.2024) v areálu PVA v Praze v Letňanech navštívit 15 ročník výstavy obytných automobilů a karavanů. Výstava FOR CARAVAN má bohatou tradici. V několika halách, ale i ve venkovních prostorách areálu, bylo opět na co se koukat. My jsme letošní prodejní výstavu navštívili hned v pátek a tak vám pomocí fotografií chceme ukázat především přívěsy a auta vhodné pro nás rybáře. S potěšením musíme konstatovat, že pro opravdové outdoorové nadšence se i na našem českém trhu objevuje čím dál více obytných aut i přívěsů, které se nezaleknou ani opravdu těžkých terénů.

Pozvánka na závody na Olešné

Místní organizace Rakovník zve na závody na závlaze Olešná, které se konají tradičně poslední dubnovou sobotu, což je letos 27. 4. 2024….