Tak ta stovka, to je hodně nadnesené, 🙂 ale rozhodně vám zde dáme pár rad, jak využít doma vyrobené chlebové těsto na několik vtipných způsobů. Je vhodné především pro lov bílé ryby, hodně pak chutná i větším kaprům.
Asi nejdříve by jsme pro ty, co neznají, měli objasnit, co to je vlastně chlebové těsto. Jde o máčené střídky chleba smíchané s pudinkovým práškem a dalšími surovinami, hmota vypracovaná do vláčného, mírně lepivého těsta. Toto těsto lze pak použít na mnoho způsobů. Pokud těsto ihned nepoužijeme, můžeme ho skladovat v ledničce v mikrotenovém sáčku. Dá se pak i zamrazit.
Asi nejběžnější způsob použití je vždy uštípnout kousek těsta, umotat mezi prsty nebo v dlaních kouli a tu dát na háček. Ovšem takto nachystanou nástrahu můžeme například máčet v tekutých dipech, či obalit v jemné zakromovací směsi. Nástraha tak dostane další rozměr. Když mluvíme o dipech, existuje na trhu stovka chutí, které pak můžeme použít právě i na nástrahu z chlebové hmoty.
Další možností je použít chlebové těsto jako obalovací hmotu. Těstem se dá obalit jiná nástraha, nebo obalit krmítko, či vhodné zátěžové olovo. Těsto vydrží ve vodě i několik hodin, postupně se rozpadá a tak se do něj časem pustí i drobnější rybky.
Pokud uděláme těsto více lepivé, například přidáním nějakého sirupu, můžeme do něj na krmítku zatlačit různě velká zrnka zakrmovací směsi, kukuřici a pod.
Já osobně nejraději chlebové těsto používám právě na obalení boilie kuličky. Zvětším tak její objem, ovšem jakmile se začne těsto ve vodě rozpouštět, objeví se menší koule. Chutě buď kombinuji, nebo naopak držím stejnou chuť ale o různé intenzitě. Jak to myslím? Chlebové těsto například ochutím vanilkou a jahodovým sirupem, boilie pak použiji jahodové. Nakonec ještě mohu háčkem s boilie a těstem namočit do dipu. Docílím tak postupného uvolňování vůní a chutí z nástrahy a pachové stopy ve vodě, která má za cíl nalákat kolem plující ryby k záběru.
Receptůru na chlebové těsto najdete zde: Chlebové těsto