Rybářský rozcestník

Bivakování povoleno! Tedy, pokud jde o jednu noc …

Jste tramp, turista, vodák, cyklista, rybář nebo lezec? Spíte často jen tak pod hvězdami? Pak si tenhle článek vystřihněte, nechte si ho zalaminovat a vozte ho s sebou. Přesnější by asi bylo napsat „širák nezakázán“. Tak se totiž dá shrnout výsledek čtyřleté soudní bitvy Martina Hyťhy z ekologického sdružení Děti Země s českou vládou a úřady. Plyne z něj, že pojem „bivakování“ český zákon nezná. A protože podle ústavy „každý občan může činit, co není zákonem zakázáno“, můžeme si ustlat pod hvězdami skoro všude, kde nás napadne. Bez strachu, že bychom byli buzerováni, vyháněni a pokutováni. Článek je sice 1 rok starý, ale stojí za to si ho přečíst!

Nejčtenější články

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.