Toustový chléb je zajímavou alternativou při chytání především bílé ryby. Výhodou toustového chleba je, že si ho můžeme pro lov nachystat přímo u vody. Stačí mít šikovné ruce a nebo nějakou vhodnou pomůcku, trochu vody a můžeme hned nahodit.
Z toustového chleba si můžeme vyrobit například peletky. Stačí mít u sebe jen toustový chléb a umělohmotnou injekční stříkačku. Peletky vytlačené pomocí upravené stříkačky lze ihned použít, nebo doma zamrazit či usušit.
Další možností je ze střídky toustového chleba mezi prsty uhníst drobné kuličky.
Můžeme si vyrobit také osolený toustový chléb. S vodou chléb nasaje i sůl a jeho chuť se stane výraznější, navíc se změní i jeho původní vlastnosti, chléb bude stále měkký, ale zároveň i hutný. A jak na to? Osolíme vodu, dáme na 0,5 l vody asi vrchovatou 1 lžíci soli, až se sůl rozpustí, pak do vody vložíme plátky toustového chleba, po chvíli pečivo vytáhneme a okapané zabalíme do novin, povrch zatížíme. Skládáme jednotlivé plátky vedle sebe, nebo i dva, či tři na sebe. Záleží, jak velké chcete výsledné kostičky. Druhý den „tousťák“ v novinách vezmeme k vodě. Balíček rozbalíme a lisovaný toustový chléb rozkrájíme. Jako nástrahu používáme jen okraje s kůrkou.