Rybářský rozcestník

Těstoviny

Dříve se těstoviny používaly k lovu ryb zcela běžně, ovšem dnes už tomu tak není. Nahradily je tolik oblíbené kuličky boilies, pelety a další moderní dobroty. Ale je to škoda! Ryby těstoviny milují a pokud je dobře uvaříte, tzv. na skus, tedy aby byly měkké, ale jen tak akorát, aby nepadaly z háčku, pak je to skvělá nástraha především při chytání na položenou a to i s feederem.

Těstoviny
VařenéVařená

V minulosti jedinou běžnou těstovinou byla vpodstatě kolínka. Vyráběly se i jiné tvary těstovin, ale právě kolínka byla mezi rybáři nejoblíbenější. Dnes máme výběr mnohem větší, ale já jsem zůstal stále věrný kolínkům. 🙂 Na těstoviny nejčastěji zabere kapr nebo cejn. Ovšem chytneme na ně i jiné druhy ryb.

Vyplatí se uvařené těstoviny obalit do stouhanky, nějakého koření a pod., případně je můžeme vyválet v nějaké moderní vnadící směsi. Také je lze obarvit. Hlavně později z jara a v létě barevná vřeténka, kolínka či další tvary těstovin dost bodují! Těstoviny se osvědčily jak na stojatých tak i tekoucích vodách. Dá se s nimi i vnadit, tedy přidat je do zakrmovací směsi, v momentě, kdy na těstoviny chytáme, je to jedna z možností, jak nalákat ryby do lovného místa a také je tam udržet a přitom je přimět k záběru.

Vařená kolínka obalená ve strouhance s libečkem, skvělá nástraha na kaprovité ryby.

Vařená těstovinová kolínka – na sladko – hotová, v krabičce, obalená ve skořici a cukru

Zpracování těstovin:

Podle návodu je povaříme, ale vaříme o minutu či dvě kratší dobu, než je uvedeno na obalu, pak budou pro chytání ryb tak akorát. Pozor! Každý výrobce má jinou dobu vaření těstovin, většinou je to však 8, 10 až 15 minut. Uvařené těstoviny scedíme a důkladně propláchneme pod tekoucí studenou vodou, nebudou se lepit. Nakonec je hojně prosypete nějakou vnadící směsí, či jen strouhankou. Ale lze chytat i na čistě uvařené těstoviny bez jakéhokoli obalení, nebo je těsně před nahozením do vody můžeme nadipovat. A pokud je chceme obarvit, přidáme barvivo do vody, ve které těstoviny vaříme. Pak nemá smysl je obalovat. Dají se obarvit velmi snadno i po uvaření, prostě do studené vody kápneme barvivo a necháme je v ní chvíli luhovat.

Těstoviny napichujeme na větší háčky, ovšem ne zase příliš velké. Určitě necháme hrot háčku volný, stejně jako u jiných nástrah.

Těstoviny – povařená kolínka umístěná na háčku

Nejčtenější články

Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

Chov a skladování žížal

Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

Výroba závaží z kamene

Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím