Rybářský rozcestník

Těstoviny – skvělá nástraha na ryby

Dříve se těstoviny používaly k lovu ryb zcela běžně, ovšem dnes už tomu tak není. Nahradily je tolik oblíbené kuličky boilies, pelety a další moderní dobroty. Ale je to škoda! Ryby těstoviny milují a pokud je dobře uvaříte, tzv. na skus, tedy aby byly měkké, ale jen tak akorát, aby nepadaly z háčku, pak je to skvělá nástraha především při chytání na položenou.

VařenéVařenáVařenáVařenátěstovinyvařenávařená

V minulosti jedinou běžnou těstovinou byla v podstatě kolínka. Vyráběly se i jiné tvary těstovin, ale právě kolínka byla mezi rybáři nejoblíbenější. Dnes máme výběr mnohem větší, ale já jsem zůstal stále věrný kolínkům. 🙂 Na těstoviny nejčastěji zabere kapr nebo cejn. Ovšem chytneme na ně i jiné druhy ryb.

Vyplatí se uvařené těstoviny obalit do strouhanky, nějakého koření a pod., případně je můžeme vyválet v nějaké moderní vnadící směsi. Také je lze obarvit. Hlavně později z jara a v létě barevná vřeténka, kolínka či další tvary těstovin dost bodují! Těstoviny se osvědčily jak na stojatých tak i tekoucích vodách. Dá se s nimi i vnadit, tedy přidat je do zakrmovací směsi, v momentě, kdy na těstoviny chytáme, je to jedna z možností, jak nalákat ryby do lovného místa a také je tam udržet a přitom je přimět k záběru.

Vařená kolínka obalená ve strouhance s libečkem, skvělá nástraha na kaprovité ryby.

Vařená těstovinová kolínka – na sladko – hotová, v krabičce, obalená ve skořici a cukru

Zpracování těstovin:

Podle návodu je povaříme, ale vaříme o minutu či dvě kratší dobu, než je uvedeno na obalu, pak budou pro chytání ryb tak akorát. Pozor! Každý výrobce má jinou dobu vaření těstovin, většinou je to však 8, 10 až 15 minut. Uvařené těstoviny scedíme a důkladně propláchneme pod tekoucí studenou vodou, nebudou se lepit. Nakonec je hojně prosypete nějakou vnadící směsí, či jen strouhankou. Ale lze chytat i na čistě uvařené těstoviny bez jakéhokoli obalení, nebo je těsně před nahozením do vody můžeme nadipovat. A pokud je chceme obarvit, přidáme barvivo do vody, ve které těstoviny vaříme. Pak nemá smysl je obalovat. Dají se obarvit velmi snadno i po uvaření, prostě do studené vody kápneme barvivo a necháme je v ní chvíli luhovat.

Těstoviny – povařená kolínka umístěná na háčku

Těstoviny napichujeme na větší háčky, ovšem ne zase příliš velké. Určitě necháme hrot háčku volný, stejně jako u jiných nástrah.

Nejčtenější články

Haltýř z pračky

Tam, kde je povolený haltýř, tedy bedna na živé rybky, která se pokládá na dno toku, lze ho vyrobit jednoduše ze staré pračky, do které se prádlo dávalo vrchem.

Stravování u vody – krabičková metoda

Na delších rybářských výpravách s kusem salámu a instantními polívkami prostě nevystačíme. Do hry se tak dostává tzv. krabičková metoda, tedy doma uvařená jídla uložená po porcích v krabičkách a pak zamrazená. U vody je pak stačí už jen ohřát.

VIKING – elektrická energie pro vaše dobrodružství

Tento článek je pro všechny, kteří aspoň jednou chtěli na rybách nabíjet svoje telefony, sonary, nebo si pustit přenosnou televizi a nechtěli pro nabíjení používat standardní a hlučné benzínové generátory.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím