Rybářský rozcestník

Těstoviny – skvělá nástraha na ryby

Dříve se těstoviny používaly k lovu ryb zcela běžně, ovšem dnes už tomu tak není. Nahradily je tolik oblíbené kuličky boilies, pelety a další moderní dobroty. Ale je to škoda! Ryby těstoviny milují a pokud je dobře uvaříte, tzv. na skus, tedy aby byly měkké, ale jen tak akorát, aby nepadaly z háčku, pak je to skvělá nástraha především při chytání na položenou.

VařenéVařenáVařenáVařenátěstoviny

V minulosti jedinou běžnou těstovinou byla v podstatě kolínka. Vyráběly se i jiné tvary těstovin, ale právě kolínka byla mezi rybáři nejoblíbenější. Dnes máme výběr mnohem větší, ale já jsem zůstal stále věrný kolínkům. 🙂 Na těstoviny nejčastěji zabere kapr nebo cejn. Ovšem chytneme na ně i jiné druhy ryb.

Vyplatí se uvařené těstoviny obalit do strouhanky, nějakého koření a pod., případně je můžeme vyválet v nějaké moderní vnadící směsi. Také je lze obarvit. Hlavně později z jara a v létě barevná vřeténka, kolínka či další tvary těstovin dost bodují! Těstoviny se osvědčily jak na stojatých tak i tekoucích vodách. Dá se s nimi i vnadit, tedy přidat je do zakrmovací směsi, v momentě, kdy na těstoviny chytáme, je to jedna z možností, jak nalákat ryby do lovného místa a také je tam udržet a přitom je přimět k záběru.

Vařená kolínka obalená ve strouhance s libečkem, skvělá nástraha na kaprovité ryby.

Vařená těstovinová kolínka – na sladko – hotová, v krabičce, obalená ve skořici a cukru

Zpracování těstovin:

Podle návodu je povaříme, ale vaříme o minutu či dvě kratší dobu, než je uvedeno na obalu, pak budou pro chytání ryb tak akorát. Pozor! Každý výrobce má jinou dobu vaření těstovin, většinou je to však 8, 10 až 15 minut. Uvařené těstoviny scedíme a důkladně propláchneme pod tekoucí studenou vodou, nebudou se lepit. Nakonec je hojně prosypete nějakou vnadící směsí, či jen strouhankou. Ale lze chytat i na čistě uvařené těstoviny bez jakéhokoli obalení, nebo je těsně před nahozením do vody můžeme nadipovat. A pokud je chceme obarvit, přidáme barvivo do vody, ve které těstoviny vaříme. Pak nemá smysl je obalovat. Dají se obarvit velmi snadno i po uvaření, prostě do studené vody kápneme barvivo a necháme je v ní chvíli luhovat.

Těstoviny – povařená kolínka umístěná na háčku

Těstoviny napichujeme na větší háčky, ovšem ne zase příliš velké. Určitě necháme hrot háčku volný, stejně jako u jiných nástrah.

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

O rybách a jejich zpracování

Ryby tvořily již od dávných dob podstatnou složku lidské výživy. Obliba a hojná spotřeba ryb u nás se udržela až do 18. století. Vzpomeňme jen na jihočeské rybníky, dílo českých rukou a českého důmyslu, které po dnes vzorně slouží.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím