Rybářský rozcestník

Těsta

Rybářská těsta jsou tradiční nástrahou na ryby již několik generací rybářů. V dněšní době se však spíše používají těsta obalovací, než ta klasická, které naši dědové a pradědové používali jako nástrahu. Ovšem zkušení rybáři je rozhodně nezatracují a pravidelně na ně chytají, vědí proč!

Těsta - nástraha pro ryby
ObalovacíSýrováSlanéSladké

Kovaný rybář kdysi jednou týdně obsadil kuchyni a zkoušel vyrobit to pravé, zaručeně nejlepší těsto. Používal při tom různé druhy mouky a šrotu, strouhanku, sušené mléko, dětský Sunar (výživa pro kojence obdoba sušeného mléka), krupici, hrachovou kaši, bramborovou kaši, vanilkový cukr, pudinkový prášek, med, různé vonné přísady, cukrářské barvivo a další suroviny. Stal se z něho takový chemik amatér. Dnes si hlavně mladší ročníky nástrahu koupí a s těstem se nepiplají. A těsto? Kdyby se neprodávaly obalovací těsta na zatraktivnění nástrahy, asi by dnes pojem těsto v rybařině zanikl.

Přitom těsto si lehce a poměrně rychle, za pár korun, můžete vyrobit domova a to v různých barvách, vůních a příchutích. Stačí k tomu jen vejce, mouka nebo krupice, barvivo a cukr, případně sůl. Přitom barvivo lze vynechat a pak už je to úplně jednoduché!

Výroba těsto pro ryby:

Do větší misky vyklepneme jedno větší vejce, které rozšleháme se dvěma polévkovými lžícemi cukru. Jestli chceme, aby těsto vonělo, můžeme do něj přidat i tekutou esenci. Cukr lze také vynechat a místo něj přidat trochu soli. Vyrobíme si tak slané těsto. Přidáme případně další atraktory, tedy různé sladké, případně, při výrobě slaného těsta, slané příchutě, také trochu barviva, pak vše zpracujeme, vymícháme hutné těsto.

Těsta skladujeme zabalená v igelitovém sáčku, buď v lednici, nebo je lze i zamrazit.

A jaká známe těsta? Kromě toho základního, například těsta z housky, či veky, strouhankové těsto, těsto z pařených housek, těsto ze šrotu, krupicové či hrachové kaše … a také bramborové těsto.

Kuličky nebo kapky těsta napichujeme tak, aby jsme obalili celý hrot háčku i s částí ramínka, viz obrázek.

Těsto na háčku – způsob umístění

Články a receptůry k tématu:

Nejčtenější články

Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

Chov a skladování žížal

Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

Výroba závaží z kamene

Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím