V tekoucích vodách žije hlavně v cejnovém pásmu s členitým dnem, vyskytuje se však i ve stojatých vodách. Sportovně i hospodářsky cenný druh, významný regulátor plevelných ryb. Průměrná váha lovných ryb je 8-10 kg.
Silurus glanis
Wels (Sheatfish), European Catfish, Waller, Sumec veľký, Silure glane, Obyknovenyj som
Široká, zploštělá hlava volně přechází v dlouhé, oválné tělo, které se směrem k ocasu z boku zplošťuje. Hřbetní ploutev má jen krátkou a v porovnání s tělem malou, zato řitní ploutev je dlouhá, táhnoucí se až k ploutvi ocasní. Tukovou ploutev nemá. Ústa má plné malých zoubků, spodní čelist přesahuje přes vrchní, oči má umístěná v horní části hlavy, jsou malé, modro-šedé až šedo-zelené. Tělo je bez šupin, kluzké, kůži má velice silnou. Hřbet je zbarvený do tmavě-šedo-modré, lité barvy, boky bývají světlejší, s mramorovou kresbou, břicho pak špinavě bílé, žlutavé, někdy poseté fleky a tečkami. Nad horními pisky má z každé strany po jednou dlouhém vousu, ze spodních pisků pak vyrůstají 4 spodní, kratší vousky. Mladé ryby lze zaměnit za sumečka amerického, ten má ale 8 vousků a také tukovou ploutvičku. Starší sumce si nelze splést s žádnou jinou rybou žijící u nás.
Obývá střední a dolní toky větších řek s dostatkem přirozených úkrytů a prohlubní, kde se také většinou ukrývá celý den a vyplouvá na lov až navečer a hlavně v noci. Díky vysazování ho najdeme i v rybnících a údolních nádržích, kde se ale může přemnožit, protože kromě člověka nemají větší jedinci přirozeného nepřítele.
Je to zvláštní, ale sumci nejsou samotáři, tedy i v dospělosti klidně žijí ve větším, či menším společenství. Jen nejstarší kusy vyhledávají samotu a klid. Ovšem své teritorium brání proti cizím vetřelcům, tedy pustí se klidně i do ryb stejného druhu, které nepatří do jejich nejbližší rodiny.
Sumec je aktivní převážně v noci, má rád teplou vodu, v ní je podstatně aktivnější, než ve studené vodě. Živí se především rybami, často ale nepohrdne ani hlodavci či jinými savci, či ptáky. Nejvíce žravý je na jaře a v létě.
V Česku dorůstá délky do 2,5 metru o váze přes 100 kg, ale například v Rusku byly chycení sumci velcí k 5 metrům, o váze přes 300 kg! U nás je potvrzený věk sumce 30 let, ale v zahraničí 80 let.
Maso sumce zásadně zbavujeme kůže! Nejprve opracujeme sumce, omyjeme ho pod tekoucí vodou, vykucháme. Nařízneme kůži kolem hlavy sumce, přichytneme kůži ostřím nože a začneme ji oddělovat od těla. Je nutné oddělit kůži od masa v oblasti břicha, pak ji lze stahovat skoro jako punčochu, občas si pomůžeme nožem. Dále zpracováváme rybu jako jiné druhy.
Sumce porcujeme na filety nebo podkovy. Ty můžeme smažit, péci, grilovat … maso sumce je vhodné na veškeré kuchyňské zpracování, nejlepší je ale vyuzený.
Lov sumců, to by dalo na celou silnou knížku! Ve zkratce, menší jedince lovíme většinou na položenou, klidně s kaprářským náčiním, zabere jak na živou rybku, tak na žížaly, nebo tam, kde se hodně zakrmuje, i na bouillies či pelety. Pokud jdete na sumce cíleně, pak se vyplatí, pořídit si náčiní na sumce, tedy speciální pruty, silony nebo šňůry od 30 kg na horu a také odolné navijáky. Velké kusy se loví nejčastěji tzv. na trhačku, s kačenou, pod kterou se ve vodním sloupci houpá přiměřeně velká živá rybka, nebo klubko žížal. Oblíbené je i chytání sumců na podvodní splávky nebo na rybky umístěné pod tzv. tyčovou bójkou dlouhou většinou 1 m. Hlavně menší kusy, tak do 1 metru, se také běžně chytají i při vláčení na větší wobblery, třpytky či plandavky. Nesmíme zapomenout ani na lov z lodí, kdy se rybáři sumce snaží dostat ze dna pomocí vábniček. tento lov je velmi úspěšný, ale bohužel na mnohých místech na svazových vodách zakázaný.