Smažený hrášek většina lidí používá jako chutnou vložku do polévek. Ovšem my rybáři smažený hrášek můžeme použít i jako nástrahu na kaprovité ryby.
Ano, smažený hrášek, tedy těstíčko z mouky, mléka, vejce a soli usmažené v horkém oleji ve tvaru malých kuliček, je skvělou nástrahou pro kaprovité ryby. Hrášek se dá napíchnout přímo na háček, nebo ho můžeme nastražit i na přívěs háčku. I když je to skvělá nástraha, která opravdu funguje, není zase tak moc využívaná a to proto, že smažený hrášek se často drolí a špatně drží na háčku. Ovšem na to existuje jednoduchá pomoc. Stačí chvíli před samotným chytáním háček zastříknout vodou, navlhčený se již tak nerozpadá.
Někteří rybáři hrášek nakládají do Maggi či anýzového odvaru. Pak opět změkne a nerozpadá se při napichování na háček. Pokud chceme tuto nástrahu umístit na přívěs háčku, nejlépe se mě osvědčilo do hrášku udělat dírku pomocí boilies vrtáku, který bývá často součástí boilies jehel. Pak se opět nerozpadá a drží na přívěsu háčku i při dalekých hodech.
Smažený hrášek lze koupit běžně v potravinách, ale můžeme si ho také vyrobit doma. Zde je recept:
Ingredience:
Postup: Z hrubé mouky, mléka, vejce a špetky soli vymícháme těstíčko, o něco větší hustoty, než těsto na palačinky. V příhodné nádobě rozpálíme větší množství oleje. Přes hrubé struhadlo protlačujeme těstíčko tak, aby jen kapalo přímo do horkého oleje, “hrášek” vzniklý z kousků těsta občas promícháme a smažíme postupně dozlatova. Usmažené kuličky vyjmeme cedníkem a necháme důkladně okapat.
Pokud smažený hrášek rozdrtíme, vznikne nám skvělá vzlínavá složka zakrmovacích směsí.
Rozhodně tuto nástrahu vyzkoušejte, budete překvapení, jak moc dobře funguje. Jen se s ní prostě budete muset naučit pracovat. Na zvlhčení je skvělá například nádobka z rozprašovačem, kterou upotřebíme i při zvlhčení krmítkové směsi. Pokud ji nemáte, prostě několik hrášku dejte do vody, po chvíli je vytáhněte a nechte ve stínu přikryté vlhkou hadrou. I tak docílíte, aby se vám smažený hrášek při napichování tak nerozpadal.