Rybářský rozcestník

Smažený hrášek, skvělá nástraha na ryby

Smažený hrášek většina lidí používá jako chutnou vložku do polévek. Ovšem my rybáři smažený hrášek můžeme použít i jako nástrahu na kaprovité ryby.

Ano, smažený hrášek, tedy těstíčko z mouky, mléka, vejce a soli usmažené v horkém oleji ve tvaru malých kuliček, je skvělou nástrahou pro kaprovité ryby. Hrášek se dá napíchnout přímo na háček, nebo ho můžeme nastražit i na přívěs háčku. I když je to skvělá nástraha, která opravdu funguje, není zase tak moc využívaná a to proto, že smažený hrášek se často drolí a špatně drží na háčku. Ovšem na to existuje jednoduchá pomoc. Stačí chvíli před samotným chytáním háček zastříknout vodou, navlhčený se již tak nerozpadá.

Někteří rybáři hrášek nakládají do Maggi či anýzového odvaru. Pak opět změkne a nerozpadá se při napichování na háček. Pokud chceme tuto nástrahu umístit na přívěs háčku, nejlépe se mě osvědčilo do hrášku udělat dírku pomocí boilies vrtáku, který bývá často součástí boilies jehel. Pak se opět nerozpadá a drží na přívěsu háčku i při dalekých hodech.

Smažený hrášek lze koupit v potravinách….

Smažený hrášek lze koupit běžně v potravinách, ale můžeme si ho také vyrobit doma. Zde je recept:

Ingredience:

  • 130 g hrubé mouky
  • 1,5 dl mléka
  • 1 ks vejce
  • špetka soli
  • olej na smažení

Postup: Z hrubé mouky, mléka, vejce a špetky soli vymícháme těstíčko, o něco větší hustoty, než těsto na palačinky. V příhodné nádobě rozpálíme větší množství oleje. Přes hrubé struhadlo protlačujeme těstíčko tak, aby jen kapalo přímo do horkého oleje, “hrášek” vzniklý z kousků těsta občas promícháme a smažíme postupně dozlatova. Usmažené kuličky vyjmeme cedníkem a necháme důkladně okapat.

Smažený hrášek na přívěsu se zarážkou – umělou kukuřicí…

Feederové krmítko na daleké hody a návazec se smaženým hráškem a umělou kukuřicí….

Pokud smažený hrášek rozdrtíme, vznikne nám  skvělá vzlínavá složka zakrmovacích směsí.

Rozhodně tuto nástrahu vyzkoušejte, budete překvapení, jak moc dobře funguje. Jen se s ní prostě budete muset naučit pracovat. Na zvlhčení je skvělá například nádobka z rozprašovačem, kterou upotřebíme i při zvlhčení krmítkové směsi. Pokud ji nemáte, prostě několik hrášku dejte do vody, po chvíli je vytáhněte a nechte ve stínu přikryté vlhkou hadrou. I tak docílíte, aby se vám smažený hrášek při napichování tak nerozpadal.

Nejčtenější články

Bivakování u vody aneb problémy kolem pobytu u vody a to nejen v nočních hodinách

Bohužel stanovat si nemůžeme, kde se nám zachce. I když dnes legislativou není obecně zakázané bivakovat na státních pozemcích, přesto si nemůžeme všude rozložit stan a přenocovat. Buď to místně zakazují obecní nebo městské vyhlášky, nebo i některé zákony na ochranu přírody. Pak také musíme ctít soukromé pozemky, kde jen vlastník pozemku nám může povolit tento užívat, například také k přenocování. A co my rybáři? Máme nějakou výjimku nebo legislativa na nás nemyslí? Obecně má rybář právo se skrýt před deštěm a větrem, ovšem bližší specifikace v zákonech není, myslím tím upřesnění, kde je hranice mezi přístřeškem proti dešti a stanem, který již mnohým vadí…

Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná především v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!

Chleba či rohlík nastražený pomocí gumičky a roztahovače kroužků

Nastražit pomocí gumiček a roztahovače kroužků lze jak peletky, tak po mírné úpravě i bolies koule. Ale co tak zkusit nastražit chlebovou kůrku či jiné pečivo? Jde to!