Rybářský rozcestník

Sépie

Žije ve Středozemním a Jaderském moři a ve východoasijkých pobřežních vodách mírného pásma.

Sépie na bílém pozadí - dva kusy
Sépie

Název latinsky

Sepie spp

Sépie jsou draví mořští hlavonožci. Žijí ve vodách mírného pásma, obvykle bývají menší než jejich příbuzné olihně. Uvnitř těla je sépiová kost. Dvě s chapadel bývají výrazně delší než ostatní. V kuchyni se používá tělo a chapadla. Tmavá tekutina – „inkoust“ – ve váčku slouží k barvení pokrmů. Tepelná úprava je velmi krátká, tak 2-3 minuty.

Kuchyňské zpracování sépií:

Sépie obsahují malý váček s černou tekutinou, který pečlivě odřízneme. Kromě toho mají pod hlavou ještě další váček s tmavě žlutou tekutinou, kterou nalijeme do šálku. Sépie opláchneme, vykucháme, stáhneme kůži, odřízneme přísavky a znovu dobře omyjeme.

Je-li sépie velká a starší, ovaříme ji po očistění v osolené vodě, nakrájíme na plátky a potom dusíme na zpěněné cibuli, česneku a rajčatech, až změkne. Sépie dále upravujeme dle příslušných receptur.

Nejčtenější články

Haltýř z pračky

Tam, kde je povolený haltýř, tedy bedna na živé rybky, která se pokládá na dno toku, lze ho vyrobit jednoduše ze staré pračky, do které se prádlo dávalo vrchem.

Volba zrnitosti krmení při lovu s method feeder krmítky

Při chytání s method feeder krmítkem je volba zrnitosti krmení velmi důležitá. Kdy chytat se směsí extra jemnou, středně zrnitou, či směsí hrubou? Existuje jednoduchá poučka.

Stravování u vody – krabičková metoda

Na delších rybářských výpravách s kusem salámu a instantními polívkami prostě nevystačíme. Do hry se tak dostává tzv. krabičková metoda, tedy doma uvařená jídla uložená po porcích v krabičkách a pak zamrazená. U vody je pak stačí už jen ohřát.