Gumové nástrahy jsou vyráběny z extra měkkého materiálu, s kterým lze ve vodě docílit těch nejpřirozenějších pohybů, často mají 3D oči, které dravci velmi dobře vidí a cílí na ně svůj útok. Používají se v kombinaci s jigovými hlavičkami nebo se navlékají na speciální háčky pro přívlač, ty nemají olůvko, to se buď nepoužívá, nebo dává jinde na návazec.
Čolek karpatský je druh čolka z čeledi mlokovitých. Patří mezi Karpatsko-sudetské endemity. Žije v Karpatech a mimo Karpat v severovýchodních Čechách. Vyskytuje se zejména ve vyšších polohách v jehličnatých a bukových stanovištích.
Žije při dolních toků řek i v průtočných rybnících. Je spíše nežádoucí rybou (potravní konkurent, který požírá jikry a plůdek). Snáší mírnou slanost vody.
Statná vytrvalá aromatická bylina vysoká až 100 cm s obsahem mentolu v listech, která má ráda vlhká stanoviště. Patří do čeledi hluchavkovitých – Lamiaceae.
Dvoudomá rostlina se silným oddenkem a listy připomínají lopuch, na kterou můžete narazit při pstruhařských výpravách kolem některých potoků. Dnes už pomalu zapomenutá léčivka. Staří rybáři do listů devětsilu balili v létě své úlovky pstruhů, aby v horku vydržely.
Kroupy jsou zrna obilovin bez obalů jako je oves, pšenice, ječmen – nebo pseudoobilovin, jako je pohanka. Výhoda krup je, že je to velmi levná surovina. Asi nejvhodnější pro rybářské účely je velikost krup č. 10!
Žije v dolních úsecích řek, tůních a starých ramenech, kde se vyskytují mlži. Je bez hospodářského významu. Jikry klade do škeblí, žije v hejnech, potravu přijímá i v zimě. Nyní je na několika místech celoročně chráněná, jinde není její lov omezen.
Vlhkomilná, vytrvalá, statná, až 150 cm vysoká bylina z čeledi hvězdnicovitých. Pcháč rád osidluje vlhké, humózní, na živiny bohaté půdy. Je spolehlivým ukazatelem kyselých, zamokřených míst.
Dobře stravitelná přísada do zakrmovacích směsí, vhodná pro udržení ryb v lovném místě. I po navlhčení si udrží zářivou barvu a hrubost, díky tomu ryby zaujme! Většina jejího objemu nevzlíná, ale drží se u dna, jen nepatrné drobné částečky stoupají vodním sloupcem u těch kvalitnějších výrobků.
Můžeme chytat na čerstvý rohlík, nijak neupravený, ale stejně tak na rohlík napařený nad párou a pak lisovaný. Nebo ho můžeme přimýchat do zarkmovacích směsí.