Kromě živé nástrahy patří mrtvé ryby, nebo jejich část, asi k nejúspěšnějším nástrahám při chytání dravých ryb. To platí především při chytání na položenou, ale i pro některé techniky lovu přívlačí.
Zkušení rybáři běžně používají mrtvé ryby na chytání především candátů, ale také úhořů, štik a sumců. A není divu. Jde opravdu o velmi úspěšnou nástrahu. Pokud ji šikovně nastražíme, v pravou dobu a na tom správném místě, lze očekávat téměř jistý záběr minimálně od štik, které rozhodně mrtvé rybky, houpající se v proudu nebo ležící na dně, rozhodně nenechají bez povšimnutí, pokud poplavou kolem.
Ovšem ani části ryb, jako hlavy či ocasy menších ryb mají velký úspěch při chytání dravců. Ba naopak, šikovně rozřezaná nástražní rybka, tedy její část na háčku, má často větší úspěch, než ryby nabízené dravým rybám v celku. Je to logické. Jak candáti, tak štiky či sumci, ale i úhoři jsou takovými doktory našich vod a prostě nepohrdnou jen tak povalující se nástrahou na dně, nebo volně vznášející se ve vodním sloupci například díky podvodnímu splávku.
TIP: Velmi úspěšné jsou na dravce i masové špízy, tedy části ryb nařezané na nepravidelné kousky a napíchané buď jen tak na háček, nebo na jeho přívěs.
Já většinou používám mrtvé rybky uhynulé, tedy například ty „nástražky“, co nepřežily převoz. Rozhodně je škoda, i nástražní rybky, zabíjet, pokud je máme živé.
Text i foto: Jiří Langer, Rybářský rozcestník.cz