Kukuřice patří mezi nejoblíbenější rybářské nástrahy. Díky její ceně a skutečnosti, že ji miluje většina kaprovitých ryb, se pak z oblibou používá i jako návnada do zakrmovacích směsí a partiklů. Dá se koupit v obchodech a to jak neupravená zrnka, tak i nakládaná v různých slaných i sladkých nálevech. Můžeme si ji také vypěstovat na zahrádce či natrhat na poli. Pokud máme celé klasy kukuřice, musíme je zbavit nejprve listů a nechat usušit a pak z klasů semínka vydrolit. Jednoduší je koupit již zpracovanou kukuřici. Ale pozor! Rozhodně rybám neservírujeme neuvařenou kukuřici, musíme ji před použitím minimálně uvařit.
Kukuřice je nejen skvělá jako surovina do partiklu, ale také je to výborná nástraha na háček.
Zrnka kukuřice dáme nejméně na 24 hodin máčet, pozor zrna nabobtnají a podstatně zvýší svůj objem, tak použijte větší nádobu! Vaříme do změknutí tedy asi 20 až 30 minut. Pak ji slijeme a necháme důkladně okapat. Skladujeme ji nejlépe v mrazáku.
Lze ji nahradit nakládanou kukuřicí, která se dá koupit v plechovkách a ihned použít, většinou bez nálevu. Právě nakládaná sladká kukuřice je skvělá, jako nástraha, kterou můžeme umístit nejen přímo na háček, ale také na přívěs pod háček, podobně, jako když chytáme na pelety nebo boilies.
TIP: Recept na kvašenou (fermentovanou) kukuřici najdete v sekci recepty pod názvem „Kvašená (fermentovaná) kukuřice“.