Tento jeseter obývá Černé, Azovské i Kaspické moře. Vyskytuje se ve více poddruzích, tažných i netažných. Za potravu slouží jeseteru ruskému především larvy pakomárů a blešivci. Ti největší nepohrdnou ani malými rybkami. Má velmi kvalitní maso s vysokým obsahem tuku. Téměř čtvrtina všech úlovků se zpracovává v konzervách. Také z jiker se dělá kaviár, který hned po kaviáru z vyzy patří mezi nejlepší.
Acipenser gueldenstaedti
Russian sturgeon, Waxdick
Má krátký, tupý rypec, široký s krátkými vousky nedosahující předního okraje úst. Má rozpolcený spodní ret. Po bocích má mezi štítky hvězdicovité destičky.
Původní výskyt, povodí Dunaje. U nás žijí jen uměle vysazené ryby, ale v minulosti k nám po Dunaji doplavaly bez pomoci rybářů. Na Slovensku se vzácně objevuje dodnes.
Tento dekorativní druh jesetera se u nás využívá spíše do okrasných jezírek. Ovšem někde ho vysadily do soukromých revírů, kde byly chyceny i poměrně velké kusy. Není divu. Je to ryba dorůstající přes 2 metry a vážící přes 100 kg! Pro milovníky chytání sumců a jiných velkých ryb by to byla úžasná výzva, chytit dospělého, staršího jesetera ruského, ovšem vědět, kde ho mají nasazeného …
Jak napovídá sám název, jesetera ruského najdeme také v Rusku, kde má velký hospodářský význam. Bohužel jeho populace stále klesá a tak začíná být na některých místech chráněn. Není divu, jeho maso je výtečné a jeho kaviár patří mezi nejžádanější.
Stejně jako ostatní jeseteři, na položenou na převážně živočišnou návnadu.
Text George, Rybářský rozcestník.cz, foto: fotky-foto.cz