Chňapalové patří do čeledi chňapalovitých a jsou to ryby výrazně podobné okounovitým. Jméno chňapalů je odvozené od jejich způsobu lovu. Nehybně čekají na kořist a v ten pravý moment po ní znenadání chňapnou. Chňapalové jsou predátoři a živí se zejména malými rybami, korýši, červy a garnáty, ale příležitostně také požívají plankton.
Schnapper, Lutiano, Vivaneau campèche, Pargo del Golfo, Snapper
Charakteristickým znakem chňapalů jsou jejich velká ústa, která jim umožňují chytat kořist větší, než jsou sami.Ostré zuby jsou zárukou toho, že jednou chycená kořist již nemá šanci uniknout. Hlava chňapala má trojúhelníkový tvar a jeho ocas je vroubkovaný.
V Atlantském oceánu, včetně Mexického zálivu, kde žije v prostředí hlubších útesů.
Chňapalové mohou dosahovat maximální délky až jednoho metru a váhy kolem 20 kilogramů, ale i o něco více. Dožívají se maximálního věku 21 let. Je potvrzeno, že existují nicméně i jedinci jejichž průměrná délka života je podstatně nižší.
Nejznámějším druhem je pravděpodobně chňapal červený. Ostatně všichni zástupci této čeledi, kteří mají červenou nebo hnědou barvu těla jsou nazýváni chňapalové červení (red snapper) avšak v Německu se po názvem chňapal červený smí prodávat pouze jediný druh s latinským názvem ‘Lutjanus malabaricus’. Chňapal červený obývá zejména skalnaté dno v hlubších vodách zatímco jeho mláďata mívají radši mělčí vody s písečným dnem.
Chňapalové mají velmi pevné, bílé a relativně suché maso. Co víc, maso obsahuje jen velmi málo kostí a tak se příjemně a snadno jí. Chňapal se hodí pro jakýkoliv způsob přípravy, ale nejlepší je pečený.
Zdroj: www.nordsee.com
Dají se chytit při povrchovém vláčení s poppy, tak při hlubinném na různé woblery.