Rybářský rozcestník

Chňapal

Chňapalové patří do čeledi chňapalovitých a jsou to ryby výrazně podobné okounovitým. Jméno chňapalů je odvozené od jejich způsobu lovu. Nehybně čekají na kořist a v ten pravý moment po ní znenadání chňapnou. Chňapalové jsou predátoři a živí se zejména malými rybami, korýši, červy a garnáty, ale příležitostně také požívají plankton.

RedRed

Jiný název

Schnapper, Lutiano, Vivaneau campèche, Pargo del Golfo, Snapper

Rozpoznávací znaky

Charakteristickým znakem chňapalů jsou jejich velká ústa, která jim umožňují chytat kořist větší, než jsou sami.Ostré zuby jsou zárukou toho, že jednou chycená kořist již nemá šanci uniknout. Hlava chňapala má trojúhelníkový tvar a jeho ocas je vroubkovaný.

Výskyt

V Atlantském oceánu, včetně Mexického zálivu, kde žije v prostředí hlubších útesů.

Obecně

Chňapalové mohou dosahovat maximální délky až jednoho metru a váhy kolem 20 kilogramů, ale i o něco více. Dožívají se maximálního věku 21 let. Je potvrzeno, že existují nicméně i jedinci jejichž průměrná délka života je podstatně nižší.

Nejznámějším druhem je pravděpodobně chňapal červený. Ostatně všichni zástupci této čeledi, kteří mají červenou nebo hnědou barvu těla jsou nazýváni chňapalové červení (red snapper) avšak v Německu se po názvem chňapal červený smí prodávat pouze jediný druh s latinským názvem ‘Lutjanus malabaricus’. Chňapal červený obývá zejména skalnaté dno v hlubších vodách zatímco jeho mláďata mívají radši mělčí vody s písečným dnem.

Kuchyňské zpracování:

Chňapalové mají velmi pevné, bílé a relativně suché maso. Co víc, maso obsahuje jen velmi málo kostí a tak se příjemně a snadno jí. Chňapal se hodí pro jakýkoliv způsob přípravy, ale nejlepší je pečený.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Dají se chytit při povrchovém vláčení s poppy, tak při hlubinném na různé woblery.

Nejčtenější články

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

Chytání kaprů, ale i dalších kaprovitých ryb, s návazci s feederovou gumou

Feederová guma je speciální pomůcka určená především pro feederové montáže i když gumu s oblibou používají také plavačkáři, ovšem ti využívají tzv. amortizerovou gumu. Feederová guma se navazuje jako mezičlánek mezi kmenový návazec a koncovou montáž. A proč? Feederová guma dokáže dokonale absorbovat útoky ryb při jejich zdolávání a proto je to skvělá pomůcka při lovu s návazci uvázanými z jemných vlasců či monofilů.

Jak správně udělat rybu na grilu

Ryby jsou skvělé pro pečení na drátěném stojanu. Jejich delikátní maso nevyžaduje dlouhé grilování a pečené při správné teplotě se v ústech krásně rozpadají. Podívejte se, jak dobře připravit rybu na grilu. Pro grilování se nejlépe hodí losos, pstruh, halibut, candát, makrela a okouna. Ryby na grilování musí být čerstvé, nikdy nepečené a zmrazené. Vyčistěte ryby od vnitřností a šupin, opláchněte je a důkladně osušte papírovou utěrkou.