Belachan je asijský název pro specifický typ pasty z fermentovaných krevet (garnátů). Tuto pastu lze koupit především ve formě lisovaných kostek. Má široké spektrum použití.
Belachan má velmi silný odér, opravdu smrdí hodně, ale to se právě rybám líbí. Proto se již řadu let přidává do směsí na výrobu boilies. Stejně tak ale se belachan přidává do různých zakrmovacích směsí.
Někteří zkušení rybáři doporučují nastrouhat do vajec 75 g na 1 kilogram suché boilies směsi a před přisypáním mixu nechat ve vejcích na 10–15 minut rozpustit. Ovšem také stačí belachan jen nastrouhat do suchých krmných směsí, zvýší se tak atraktivita krmení.
Belachan lze použít i jinak. Dají se s ním dochutit vařená těsta, dipy, či tekuté potravy. Asi nejjednodušší způsob aplikace je belachan rozpustit v troše vody, nebo ho nastrouhat a do směsí zamíchat. Zajímavá je pak také varianta z belachanu a nějakého dipu vytvořit obalovací pastu.
TIP: Pracujte s belachanem raději v rukavicích a pokud možno jen tam, kde nebude vadit jeho pronikavý odér. Rozhodně to nezkoušejte například doma v kuchyni, hned tak by jste ten smrad nedokázali z místnosti vyvětrat. 🙂
Text i foto: George, Rybářský rozcestník.cz