Rybářský rozcestník

Vyvěšená – chytání štik pod špičkou prutu

Tato metoda lovu štik je vhodná všude tam, kde hned u břehu je dost velká hloubka. Pomocí delšího prutu, většího splávku (kačenky) a živé nástražné rybky plavající pod splávkem, se právě štiky vyhledávající kořist u břehu dají často přemluvit k útoku.

Miluji chytán štik pod špičkou prutu. Ten adrenalin, když zmizne kačenka pod vodou je nepopsatelný. Přitom metoda funguje jak na klidné, tak i v proudné vodě. V silnějším toku je však lepší přidržet rybku pod hladinou pomocí olůvka. Když splávek zmizí, znamená to, že štika drží nástražní rybku v hubě. To platí i tehdy, pokud splávek stále vidíme, ale ten začne ujíždět pryč od lovného místa. To dělají nejčastěji menší kusy, které nedokáží kačenku potopit.

Jaké náčiní při vyvěšené používáme?

Pruty používáme dlouhé, klidně 5 až 7 metrů, spíše tvrdší. Musíme se totiž s nimi dostat přes převis břehu až do hloubky. Většinou stačí metr vody, ale rozhodně větší hloubka vodního sloupce není na škodu. Já tuto metodu využívám všude tam, kde je hned u břehu dost hluboko, ovšem dalším kritériem je prostor u vody, tedy přesně množství stromů a keřů kolem vody. Musíme si upřímně říci, s dlouhými pruty je to někdy o nervy, pokud nemáme kolem sebe a nad sebou dostatek místa. Pak je raději lepší zvolit jinou metodu lovu.

Štika obecná, mladá ryba, vrácená vodě

Štika obecná, mladá ryba, vrácená vodě, chycená na vyvěšenou.

Prut používáme v kombinaci s vhodným smekacím navijákem s vlascem nebo pletenou šňůrou o pevnosti v tahu kolem 15 kg. Proti ostrým zubům štiky se zkušený rybář jistí návazci z ocelového nebo wolframového lanka.

Dále pak potřebujeme splávek (kačenku) o vhodné gramáži a nástražní rybku, ideálně chycenou v místě, kde chceme lovit šiky. Vhodná velikost nástražných rybek na štiky je mezi 8 až 15 cm. Nastraženou rybku napichujeme za hřbet na trojháček, ale můžeme použít jen jedno nebo dvojháček. Jak kdo má rád. Někdo pak přidává jeden trojháček pod tělo rybky, což mnohdy zajistí, že štika rybku neutrhne.

Chytání štik na živou rybku pod špičkou prutu

Chytání štik na živou rybku pod špičkou prutu

V neposlední řadě se při této metodě lovu štik neobejdeme bez vysokých vidliček, ta zadní musí mít obrácené držák, který zajistí udržení prutu ve vidličkách i přes jeho převážení díky jeho délce. Někdo zajišťuje prut ještě gumou, jiný suchými zipy, ovšem pokud má rybář ty správné vidličky, není to potřeba.

Chytání štik na splávek uvázaný pod špičkou prutu

Chytání štik na splávek uvázaný pod špičkou prutu

A jaká nástražní rybka je ta nejlepší?

Má vlastní zkušenost je taková, že útok štiky nejčastěji přijde na nástražní rybku, kterou jsem před tím chytil právě v místě, kde lovím dravce. Samozřejmě jsou místa, kde na vhodnou rybku téměř nenarazíte, pak je nutné si rybky nachytat jinde … Většinou na štiky já osobně používám oukleje, perlíny a karásky, nebo vše, co chytnu v místě lovu a má vhodnou délku a smí se použít jako nástraha.

Popis metody chytání:

Na dvě vidličky položíme prut, špičku umístíme co nejdále od břehu. Prut je třeba zajistit proti převážení. Pod splávek můžeme navléci olůvko pro zajištění rybky, aby neplavala u hladiny. Hloubku nastavujeme dle potřeby, stačí však, aby nástražní rybka plavala 20-30 cm pod splávkem. Trojháčkem propichujeme hřbet rybky, zajišťujeme gumovou zarážkou. Někdo dává ještě jeden pojišťovací trojháček pod břicho rybky, buď na volno, nebo ho zapichuje pod břišní ploutvičku. Naviják máme povolený. Záběr poznáme potopením splávku, chvíli čekáme, až splávek opět vyplave, pak sekáme. Pokud chytáme u možné vázky, sekáme ihned.

Chytání štik pod špičkou prutu - obrázek k popisku

Chytání štik pod špičkou prutu – obrázek k popisku

  1. delší prut (5 až 7 metrů), kmenový vlasec o síle 0,28 i více mm
  2. splávek umístěný na kemnovém vlasci (velikost úměrná k nastražené rybce) – posuvná zarážka
  3. obratlík s karabinkou a návazcem vhodným na chytání štik (lanko apod.), můžeme doplnit olůvkem
  4. rybka s trojháčkem (lze použít i dva pod sebou, ten spodní necháváme volně viset pod tělem rybky), háček zajišťujeme raději gumovou zarážkou

Stručný popis navázání montáže:

Na kmenový vlasec připevníme zarážku, navlékneme splávek, na konci uvážeme obratlík s karabinkouo větší nosnosti. Na karabinku pak připneme nástražní rybku s trojháčkem ve hřbetu. Lze použít i návazec s dvěma trojháčky, ten spodní necháváme viset pod břichem rybky. Háček ve hřbetě zajišťujeme gumovou zarážkou zabraňující vyvléknutí rybky z háčku.

Montáž živé rybky se dvěma trojháčky, jedním, který drží rybu, druhý zajišťuje zásek menších kusů

Montáž živé rybky se dvěma trojháčky, jedním, který drží rybu, druhý zajišťuje zásek menších kusů.

Videa k tématu:

Několik útoků štiky na rybku nastraženou pod kačenkou pověšenou pod špičkou prutu:

Nejčtenější články

Vše o cestování již brzy v Letňanech: Představí se to nejlepší z karavaningu, lodí, vodních sportů i světových a českých destinací

Jak se stát karavanistou, jak získat vysněnou loď nebo kam vzít rodinu na dovolenou, ať už koukáte po Česku či na exotické destinace? Nejkomplexnější přehlídku cestovatelských trendů, program pro odborníky i širokou veřejnost nebo lákavé soutěže si užijí návštěvníci PVA EXPO PRAHA již ve dnech 15. až 17. března. Koná se unikátní souběh veletrhů FOR CARAVAN, FOR BOAT a HOLIDAY WORLD & REGION WORLD. Jaké unikáty přinese?

Ohlédnutí za páteční návštěvou veletrhu FOR CARAVAN 2024

Široká karavanistická veřejnost mohla od pátku do neděle (od 15-17.3.2024) v areálu PVA v Praze v Letňanech navštívit 15 ročník výstavy obytných automobilů a karavanů. Výstava FOR CARAVAN má bohatou tradici. V několika halách, ale i ve venkovních prostorách areálu, bylo opět na co se koukat. My jsme letošní prodejní výstavu navštívili hned v pátek a tak vám pomocí fotografií chceme ukázat především přívěsy a auta vhodné pro nás rybáře. S potěšením musíme konstatovat, že pro opravdové outdoorové nadšence se i na našem českém trhu objevuje čím dál více obytných aut i přívěsů, které se nezaleknou ani opravdu těžkých terénů.

Pozvánka na závody na Olešné

Místní organizace Rakovník zve na závody na závlaze Olešná, které se konají tradičně poslední dubnovou sobotu, což je letos 27. 4. 2024….