Rybářský rozcestník

Rybářské aktuality

Rozhovor s manažerem veletrhu FOR FISHING Michalem Sedláčkem

Rybářský veletrh FOR FISHING 2022 opět odstartuje rybářskou sezónu. Pojďme se s manažerem veletrhu Michalem Sedláčkem podívat, co na návštěvníky v pražských Letňanech od 10. do 13. března 2022 čeká.

Číst článek

Jak odstranit rybí pach při kuchyňské úpravě ryb

Každá ryba voní jinak, z mořských ryb je téměř bez zápachu například mořský pstruh, ryba s malým obsahem tuku, naopak tučné ryby jako losos, či makrela, mají rybí pach intenzivnější, to platí u čerstvých a chlazených ryb. Zmražené ryby „voní“ rovněž rybinou méně. U sladkovodních ryb pach a chuť ovlivňuje většinou prostředí, ve kterém ryba žije. Jiný pach a chuť má kapr z bahnitého rybníka, nebo staré tůně a jinou ze štěrkopískovny nebo čisté řeky, či potoka. Chuť a pach samozřejmě závisí i na stáří ryby a době tření. Mladé mírové kusy jsou vždy chutnější.

Číst článek

Připojte se i vy k naší výzvě „Za živé Labe“ a podepište petici proti výstavbě jezu u Děčína!

Arnika ve spojení s nevládními organizacemi sdruženými v Zeleném kruhu zaslala proto poslancům a senátorům otevřený dopis s výzvou k zastavení ratifikace a k opětovnému otevření rozhovorů s německou stranou o budoucnosti Labe. Snaha postavit plavební stupeň Děčín neutuchá již více než dvacet let. Plavební stupeň Děčín je představován jako poslední maličkost, která chybí k čilému dopravnímu ruchu na Labi. Labe ale nemá, a zřejmě nikdy nemůže mít potřebné parametry skutečně tepající lodní dopravní cesty. S postupující změnou klimatu se představy o ekonomicky efektivní plavbě po Labi stávají čím dál tím méně reálné, Německo navíc se splavněním navazujícího úseku řeky v budoucnu nepočítá.

Číst článek

Halový územní přebor mládeže v rybolovné technice

Český rybářský svaz z. s., Západočeský územní svaz, odbor rybolovné techniky a místní organizace Kdyně pořádají Halový územní přebor mládeže v rybolovné technice… Kde: Sportovní hala ZŠ Komenského Kdyně, Kdy: 6. března 2022…

Číst článek

Berou ryby za úplňku?

Slunce a jeho erupce, střídání fází měsíce, otáčení země, to vše přímo, nebo i nepřímo ovlivňuje život na zemi. Například příliv a odliv je vyvolán gravitačním působením právě měsíce a v menší míře i slunce na mořskou vodu. Vliv úplňku je pak prokázán i na lidský organismus! Nejde jen o nespavce, kteří nemohou při úplňku usnout, ale vliv měsíce na člověka mohou doložit i lékaři na pohotovostech, kterým se za úplňku plní čekárny v ordinacích, od záchranářů, kteří sundávají zbloudilé náměsíčníky ze střech nebo od policistů, kteří prý za svitu jasného měsíce vyjíždí k jedné havárce za druhou. Pak se nedivme, že úplněk ovlivňuje i život ryb, tedy částečně i život rybářů.

Číst článek

Soukromé revíry versus svazová voda

Kam vyrazit na ryby? Toť otázka! Český rybář, pokud chce zůstat v tuzemsku, má vlastně jen dvě možnosti. Buď si zvolí vodu svazovou, tedy, pokud má platnou rybářskou povolenku, a vyrazí na revíry, které obhospodařuje ČRS nebo MRS. Druhou možností je zajet si zachytat na nějaký soukromý revír. Ovšem každá s možností má své klady i zápory.

Číst článek

Rybářský veletrh For Fishnig 2022 bude letos v březnu!

Největší rybářský veletrh v ČR For Fishing 2022 proběhne letos v termínu od 10-13. března. A co v Praze vše bude? Návštěvníci na veletrhu naleznou novinky renovovaných výrobců rybářských potřeb pro rok 2022, prezentaci jednotlivých rybolovných technik, přednášky, soutěže… Jde o klasický formát, návštěvníci vystavovatele najdou ve 4 velkých halách, tedy půjde o podobný formát, jak před dobou koronavirovou.

Číst článek

Tachovský pohár – halový závod v RT mládeže

Český rybářský svaz, z.s., Západočeský územní svaz, odbor mládeže a RT ve spolupráci s ČRS, z.s., místní organizací Tachov pořádají Tachovský pohár – halový závod v RT mládeže……

Číst článek