Rybářský rozcestník

Rybářské aktuality

Bez trochy toho rybářského štěstí to prostě nejde

Občas člověk zažije příhodu, která se při vyprávění zdá pro ostatní neuvěřitelná, tedy až vylhaná. A přesto je to často pravda. Já vám zde předkládám tři příběhy, které do této kategorie mohu směle zařadit.

Číst článek

Měření hloubky z lodi pomocí olovnice

Je to jednoduché, téměř nic to nestojí, máme ji ihned hotovou a přitom se s ní dá skvěle změřit hloubka pod lodí, pomalu lépe, jako s echolotem. O čem mluvím? O klasické olovnici, tedy o několika metrech provazu a menšího kamene, či jiného vhodného závaží.

Číst článek

Jak jsem se letos opět nedobrovolně vykoupal

Co vám mám povídat, když se daří, tak se daří a nebo také ne. Na mé poslední rybářské výpravě jsem nechtěně skončil ve vodě a to hlavou a rukama napřed, celý jsem se vykoupal a to oblečený, v mikině, teplácích, kroskách i ponožkách. To prostě k rybařině patří, občas se nedobrovolně vykoupat, alespoň já to tak tedy mám.

Číst článek

Rybářské kleště na kroužky – jejich použití

Speciální rybářské kleště na kroužky usnadní vytvoření různých návazců s kroužky. Také se s nimi dají jednoduše vyměnit kroužky na pilkrech, woblerech a dalších vláčecích nástrahách. Ovšem víte jak je vlastně použít?

Číst článek

Jak vytunit již tak dokonalé rippery

Rippery jsou gumové napodobeniny rybiček určené k vláčení, tedy k lovu dravých ryb. Místo ocásku mají rozšířenou placku kolmo k tělu, která účinně brázdí vodu a dokáže tak vyprovokovat dravce k útoku. To ostatně asi ví většina zkušených rybářů. Jsou to skvělé nástrahy, které se ale dají ještě trochu vylepšit.

Číst článek

Prodloužení vlasového přívěsu pro boilie pomocí zarážky

Každý, kdo chytá ryby na boilies koule navléknuté na přívěsu háčku, zažil situaci, že měl přívěs pod háčkem kratší, než by zrovna potřeboval. Je více možností, jak tento problém vyřešit. Asi nejednodušší je mít v zásobě různě dlouhé zarážky.

Číst článek

Rychle vyměnitelné zátěže nahrazující klasická olůvka

Na rybářském trhu existují také rychle vyměnitelné zátěže, která rybáři nabízejí celou řadu možností při vyvažování návnad. Koupit se dají v několika velikostech. Zátěže se dají šikovně připevnit na návazec nebo vlasec, ale na rozdíl od tmelu nebo klasických broků nespadnou nebo ani se nepřemístí během nahazování či ataku ryb. Přitom je lze snadno sundat a přitom nepoškodit vlasec, či pletenku, což je problém u jiných tipů zátěží.

Číst článek

První chytání, aneb, co musí udělat rybář, než začne chytat

Máme platné rybářské dokumenty, doma jsme si udělali přípravu a vše potřebně nachystali k vodě, včetně svačiny a pití a právě jsme dorazili k vodě … co vše předchází chytání? Hodíme hned silon s návnadou do vody a začneme? Rozhodně ne!

Číst článek

Kačení máma, opeřený Rambo a Terminátor v jednom

O letošní letní výpravě na Sumce se s námi u vody skamarádila kačení rodinka, máma a její čtyři mladé. My je krmili, oni nás obšťastňovali svojí přítomností. Běda jiným kačenám, které nás chtěly také navštívit. Ty naše kačení máma hnala tak urputně, že z ní šel až strach.

Číst článek