Rybářský rozcestník

Rybářské aktuality

Zajištění PVA punčochy na návazci pro daleké hody

Kdo pravidelně využívá PVA punčochy zná problém s jejich zajištěním na návazci i s jejich nahazováním. Hlavně při dalekých, razantních hodech se punčocha ráda trhá. Také její zajištění na montáži bývá složité. Někdo pomocí jehly navléká naplněnou punčochu na návazec, jiný ji jen věší na háček za uzel. Ovšem nejlepší je udělat na návazci ztracený uzel a háček zapíchnout do boku punčochy. Pak se do prutu lze opřít a máte jistotu, že punčocha nahození vydrží, ať je sebe razantnější a navíc máte jistotu, že návazec s háčkem a nástrahou se nezamotá.

Číst článek

Pilník na háčky – skvělá pomůcka na tupé háčky

Diamantový brousek háčků je velmi praktickou pomůckou jak pro kapraře, tak i pro vláčkaře. Ovšem hodit se může u všem ostatním rybářům, co se jim ztupil háček. Pomocí brousku na háčky z již tupého háčku lze rychle a snadno udělat opět ostrý háček. Díky tomu není nutné měnit návazec s háčkem pokaždé, když se ztupí špička háčku.

Číst článek

Karavan fishing aneb s postelí na kolečkách na rybách

Po přečtení tohoto názvu se ortodoxním bivakářům určitě zvedne krevní tlak. Ti rozhodně nebudou patřit do skupiny rybářů, která kolegům s karavany fandí. Ba naopak, většinou rybáře s karavanem u vody nemají moc v lásce. Ovšem na druhé straně existuje poměrně velká skupina rybářů, která pobyt v karavanu u vody na rybách prostě miluje.

Číst článek

Elektrikářské smršťovací bužírky, levná náhražka těch rybářských

Už jste si všimli že některá rybářská bižuterie se dá koupit i v jiných obchodech než v rybářských potřebách? A většinou jsou tyto výrobky i podstatně levnější, než bižuterie, ale i další rybářské pomůcky, prodávané ve speciálkách pro rybáře. Stejné je to i se smršťovacími bužírkami, které se hodí, nám rybářům, například na výrobu návazců.

Číst článek

Jak si můžeme pomoci, když Pop Up kuličky moc neplavou?

Pokud chytáme ve vodním sloupci na boilies kuličky, co hůře stoupají k hladině, můžeme si pomoci přidáním pomocného plováku. Ten zajistí dobrou práci montáže v celé délce vodního sloupce, tedy i v jeho horní části.

Číst článek

Obalovací pasta a olovo

A máme tu další vychytávku pro zapálené rybáře. Olovo s dírou zaplněnou obalovací pastou, to je jedna z možností, jak vtipně zatraktivnit lovné místo. Obalovací pasta vtlačená do volného prostoru olova dokáže nalákat ryby přímo k háčku a pomalu rozpustná vydrží pracovat pro rybáře pěkně dlouho.

Číst článek

Co dělat, když se nám chce při lovu spát?

Energetické nápoje zná asi každý rybář. Nakopnou a ještě zaženou žízeň. Také černá káva, takový drsný lomcovák, nás dokáže probrat z dřímoty a duševní i fyzické krize. Ale jde to i jinak! Znáte Guaranu? Účinky guarany poznali již před staletími různé amazonské kmeny indiánů a využívali ji též spolu s jinými bylinami pro podporu koncentrace a doplnění energii právě při lovu či bojových výpravách.

Číst článek

Pamatujete si, jaký máte vlastně na navijáku vlasec či pletenou šňůru?

Upřímně řečeno, jak stárnu a pomalu blbnu, občas si nemohu vzpomenout, jaký vlastně ten můj vlasec či pletenka má na tom či onom prutu průměr a tedy jakou má má kmenová šňůra vlastně nosnost. A to je velká chyba. Při různých taktikách lovu ryb a také při konkrétním zacílení při chytání různých druhů ryb je pro rybáře důležité vědět, co má zrovna namotané na navijáku. Poddimenzovaná kmenová šňůra totiž může vést ke ztrátě trofejní ryby a naopak například zbytečně předimenzovaný vlasec nám může znepříjemnit chytání nebo i zásadně snížit četnost záběrů.

Číst článek