Rybářský rozcestník

Rybářské aktuality

Tak to byl tehdy u vody pořádný trapas

Historek od vody je tisíce. Ano, o zábavu u vody, při chytání ryb, není nikdy nouze. Já sám jich mám opravdu hodně. Ovšem tenhle příběh, co vám dnes chci vylíčit, jsem sám osobně neprožil a ani mě to moc nemrzí, protože hlavní aktér této historky tehdy od vody raději utekl. Prostě to pro něj byl pořádný trapas.

Číst článek

Co s vlhkým krmením, které zbude na konvi lovu?

Pokud chytáme s krmítky a zakrmujeme s různými směsmi zakrmovacího krmení, je někdy dost těžké odhadnout, kolik ho na začátku lovu namíchat, aby nám pak ke konci nezbylo větší množství. Ale pokud se to stane, nemusíme plýtvat, i mokré krmení lze uchovat na příští výpravu.

Číst článek

Územní halový přebor v rybolovné technice Nepomuk

Pozvánka na Územní halový přebor v rybolovné technice, který pořádá ČRS, z. s., místní organizace Nepomuk…. Český rybářský svaz, z. s., místní organizace Nepomuk, z pověření Západočeského územního svazu Vás srdečně zve na Územní halový přebor v rybolovné technice.

Číst článek

Rybářská modlitba

Už můj děda měl modlitbu, která mu prý často přinesla dobrý úlovek. Tady je. Zkuste si ji u vody několikrát přeříkat, snad vám také nějakou tu pěknou rybu přinese. 🙂

Číst článek

Rybáři si i příští rok budou moci na některých svazových revírech zachytat v režimu NONSTOP

Díky vedení ČRS a Ministerstvu zemědělství si čeští rybáři budou moci, na některých vybraných svazových revírech, v létě 2020 opět zachytat v režimu NONSTOP, tedy bude jim povoleno chytat celou noc. Denní doby lovu určuje Zákon o rybářství (a jeho prováděcí vyhláška). Případné výjimky může schválit právě Ministerstvo zemědělství. Na svazových vodách se totiž v letních měsících nesmí, podle rybářských pravidel, běžně chytat od půlnoci do čtyř hodin.

Číst článek

S feederovým prutem na štikách

Zapálení nadšenci do chytání ryb s feederovým prutem je rozhodně nemusejí nechávat doma i pokud vyráží cíleně lovit nějaké dravce. Lov například štik na feeder je velká zábava a to nejen proto, že štiky bývají velké bojovnice a tak si rybář boj se štikou opravdu užije, ale také proto, že právě s feederovým prutem dokážeme odhalit i ty nejopatrnější záběry těch nejlstivějších trofejních ryb.

Číst článek

Čtvrtníček na rybách

Takové to povídání od srdce sedíce u vody a dumajíce nad životem…. Část klipu s různými českými umělci na téma „Svoboda“. V tomto videu se rozpovídal pan Čtvrtníček…

Číst článek

Kroutí se mi vlasec, proč? A co s tím?

Asi každý z rybářů se dříve či později v praxi setká s problémem kroucení vlasce, který dokáže někdy opravdu ztrpčovat život, především při jemném chytání, například na plavanou se splávkem. Nejen, že se hůře nahazuje, ale také špatně zasekává, o častějším motání samotné montáže nemluvě. A proč se nám občas vlasce kroutí? Je několik základních příčin. Nekvalitní šňůra, nekvalitní nebo špatně fungující naviják, špatný způsob namotání vlasce na cívku, či nevhodně použitá či navázaná montáž. Ale je toho více ….

Číst článek

Tyrolské dřívko, jeho použití

Tyrolské dřívko se používá především při vláčení, kdy má za úkol nadzvedávat nástrahu ode dna, díky čemuž se méně vázne. Dřívko při pohybu rozviřuje dno, což často také vyprovokuje dravce k útoku. Metodou vláčení s tyrolským dřívkem cíleně lovíme štiky, candáty, sumce, jelce tlouště a okouny. Podle velikosti nástražní rybky, hloubky lovného místa a síly toku pak volíme velikost tyrolského dřívka a také samotnou montáž.

Číst článek

Vlasová metoda chytání ryb – moderní prezentace nástrah při lovu kaprovitých ryb, ale i dravců

Umisťování nástrah při položené mimo háček je dnes již běžnou metodou lovu kaprovitých ryb při chytání na položenou. Ovšem moderní rybáři tenhle způsob prezentace nástrah přenesli i do lovu dravců. Díky umístění nástrah mimo háček se povedlo nejednomu rybáři chytit svoji vysněnou trofejní rybu. Jak je to možné? Pro ryby je často háček tak dobře na dně schovaný, že ho prostě ryby nevidí, vidí jen ty dobroty, co jim rybář nabízí. A proto nástrahy na přívěsu háčku, bez větších obav, často nasají i velké, opatrné kusy.

Číst článek