Rybářský rozcestník

Rybářské aktuality

Chytání na feeder – úplné začátky

Coje je tedy ten feeder? Je to prut, který se používá na chytání metodou položená, tedy se závažím položeným na dně. Pruty na feeder jsou opatřeny tenkými, ohebnými signalizačními špičkami, podle kterých rybář pozná i jemné záběry. Pruty i celá tato metoda pochází z Anglie. U nás feeder tak zdomácněl, že si ho osvojily i starší rybářské ročníky, dříve chytající jen na krmítko a klasický kaprářský prut. Feeder je skvělý pro ty, co chtějí opravdu aktivně strávit čas u vody. Pro ty, co od prutu rádi odcházejí, nebo u chytání rádi podřimují, feeder rozhodně není!

Číst článek

Nejčastější přestupky na rybářských revírech, aneb jsou všechny zákazy opravdu potřebné?

Dnes bych chtěl nahodit toto téma k diskuzi, jak moc a zda vůbec je rybářský zákon zastaralý a jestli není zbytečně tvrdý na nás rybáře, nebo naopak moc benevolentní. Asi se mnou budete souhlasit, že každý se díváme na různé přestupky jinak. Jedny by ani ve snu nenapadlo chytat na tři pruty, jiný, sedíce několik dnů na sumcích, aniž by si sáhl na prut, by si rád nachytal nástražní rybky, nebo jen tak pohrál s feederovým prutem, při čekání na záběr sumce, ale rybářský zákon je proti!

Číst článek

Uzený sumeček americký

Sumeček americký, slangově nazývaný truman, nedorůstá obřích rozměrů, ale má velmi chutné růžové maso bez kostí, chuťově podobné úhoři. Proto je vyuzený opravdu velká delikatesa.

Číst článek

PF 2019 – přání od nás z redakce Rybářský rozcestník.cz

Je to neuvěřitelné, ale je to tu, konec dalšího roku a blížící se začátek toho nového. A tak vám naši milí a věrní čtenáři z celého srdce přejeme úspěšný celý příští rok a to jak v práci tak také doma. A u vody? Ať si každý splníte svůj sen a chytnete nějakou tu vytouženou trofejní rybu. To vám přeje za celou redakci Jiří Langer, šéfredaktor.

Číst článek

Jak poznáme zdravé ryby od nemocných? Příčiny onemocnění sladkovodních ryb

Někdy je patrné na první pohled, že s chycenou rybou něco není v pořádku, jindy nemáme šanci poznat, že ryba trpí nějakým neduhem. Naštěstí nemocí, které se přenášejí z rybího masa na člověka moc není a pokud ryby tepelně dobře zpracujeme, pak je téměř nemožné, nakazit se po konzumaci vadného rybího masa.

Číst článek

Vánoční dárek nám všem: naše nová voda – pískovna u Pískové Lhoty

Slibovali jsme našim členům vánoční dárek, tak tady je. Středočeský územní svaz uspěl se svojí nabídkou na zakoupení rozsáhlé pískovny u Pískové Lhoty nedaleko Poděbrad.

Číst článek

Prosba všem lidem dobré vůle, nepouštějte zakoupené vánoční kapry zpět do rybníků, potoků a řek!

Mnoho lidí to dělá. Myslí to bobře. Chtějí kapříkovi zachránit život a darovat mu svobodu. Netuší však, že mu tím zajistili jen pomalou a trýznivou smrt. Důvodů, proč vánoční kapr nemá šanci své vypuštění do přírody přežít je mnoho. Pokusím se vám vysvětlit alespoň některé z nich.

Číst článek

Video pozvánka na FOR FISHING 2019

Podívejte se, co všechno Vás čeká na rybářském veletrhu FOR FISHING 2019. Kromě mnoha znýmých firem se tam poprvé objevíme i my s naším stánkem, tak přjďte si s námi popovídat!

Číst článek

„Gulášovky“ rybářské závody vhodné i pro amatérské rybáře

Pokud si chcete dobře zachytat, nebo jen porovnat dovednosti v rybaření s kamarádem, ale nemáte rybářský lístek a povolenkou, stejně tak se vám nechce platit za soukromé revíry, kde sice jsou velké ryby, ale potřebné vybavení a nástrahy stojí tisíce, je tu pro vás další možnost, jak strávit čas u vody chytámím. Přitom k tomu stačí jeden prut třeba na plavanou, krmení a vaše dovednost. Zúčastněte se rybářských závodů, kterým se někdy mezi profesionálními závodníky říká: ,,Gulášovky“.

Číst článek

O Koi kaprech v českých vodách

Koi kaprů existuje 18 základních typů s různými názvy pro každý druh. Tělo mají podlouhlé, ze stran mírně zploštělé, vysunovatelná ústa opatřená dvěma páry vousků. Od kříženců se pravý Koi pozná zejména podle jeho nízkého a válcovitého těla s 32 až 40 většími šupinami umístěnými na postranní čáře. Délky dorůstají do 100 cm. Průměrná doba jejich života je pak 25 až 35 let.

Číst článek