Rybářský rozcestník

Rybářské aktuality

Seznam týmů na World Carp Masters 2017

Na oficiálních stránkách závodů najdete kompletní seznam týmů, včetně fotografií samotných účastníků. Jsou tam samozřejmě i naši kluci!

Číst článek

Málo vody i ryb. Na jihomoravských řekách se podepsalo dlouhodobé sucho

Jižní Morava – Jen na třicet procent pracovala v minulých dnech elektrárna v hrázi znojemské přehrady. Přes deště a přeháňky v minulých dnech je deficit dešťových srážek na jihu Moravy znát na každém kroku. Rybáři úpí, vodní elektrárny omezily provoz a také vodáci si na řadě míst musí lodě táhnout téměř na suchu nebo přes kameny.

Číst článek

Paráda! Václav Calta juniorským mistrem světa v RT, v disciplíně zátěž skish!

Skvělého úspěchu dosáhl Středočech Václav Calta na juniorském Mistrovství světa v rybolovné technice, když v disciplíně zátěž skish získal zlatou medaili. Český juniorský tým pak obsadil celkově druhé místo, družstvo juniorek ČR získalo titul mistryň světa.

Číst článek

Vědci objevili neznámý druh dvoutunové ryby. Skrýval se 125 let

Měsíčníci jsou nejtěžší kostnaté ryby, které v současnosti na Zemi žijí. Mohou vážit i dvě tuny a měří až 2,5 metru. Přestože jde o tak nápadné zvíře, vědcům se podařilo teprve nyní objevit nový druh tohoto tvora.

Číst článek

Klimatická změna dopadne i na české ryby. Jen v Labi přijdou až o 94 kilometrů vhodného prostředí

Nová studie českých i zahraničních vědců popisuje riziko, kterému jsou vystaveny naše ryby. Klimatické změny mohou značně změnit to, kde se v řekách ryby vyskytují.

Číst článek

Z přímek zpátky k meandrům. Začala antiregulace říčních toků

Správci vodních toků začali vracet do původní podoby koryta řek, která byla v minulosti uměle narovnána v rámci regulačních opatření. Z přímek se tak stanou opět meandry. Na kratších úsecích menších říček už je hotovo nebo jsou stavby v běhu, větší toky revitalizace teprve čeká. Investice za miliardy by měly z větší části pokrýt dotace.

Číst článek

Létající klíšťata čekají v lesích. Co je kloš jelení?

SEVERNÍ ČECHY – I letos nebezpečí číhá na všechny, kteří se pohybují v lesním porostu. Na člověka i zvířata může útočit kloš jelení, neboli létající klíště.

Číst článek

Jurečka chce dát ČT 4,5 milionu na dokument s Vágnerem. Probere to vláda

Ministerstvo zemědělství chce zaplatit 4,5 milionu korun České televizi, aby natočila a odvysílala tři díly Rybího světa Jakuba Vágnera. Informaci o zakázce dostane v pondělí vláda. Všechny díly by měli diváci vidět do konce roku 2018. Minulá série vznikla v roce 2015, stála stejnou sumu.

Číst článek

Stovky mrtvých ryb plavaly na hladině řeky Olšavy

Úhyn několika metráků ryb řeší od úterního večera odbor životního prostředí v Uherském Brodě a tamní rybáři. Zatímco množství je hrubým odhadem rybářů, o příčině úhynu se zatím jen spekuluje.

Číst článek

Na záchranu vzácných střevlí se budují boční tůně

Žďárské vrchy – Střevle potoční, kdysi jeden z nejhojnějších druhů ryb v našich vodotečích, ze Žďárských vrchů téměř vymizela. Velkou vinu na tom má i člověk. Nyní se snad této drobné rybce začíná blýskat na lepší časy.

Číst článek